Botond, Mózes
EUR 390,00 Ft
USD 374,22 Ft
12 °C
29 °C

Új Bretton Woodsot sürgetnek

2008.10.13. 14:39
Az aranyon alapuló monetáris rendszer már 1971-ben összeomlott, de a II. világháború végén létrehozott pénzügyi rendszer számos eleme most is él: a hitelválság nyomán Anglia és Németország szerint is új globális megállapodásokra van szükség.

Újabb Bretton Woods-i konferenciát javasolt a jelenlegi nemzetközi pénzügyi válság leküzdésére a német államfő. Horst Köhler a Der Spiegel legfrissebb számában megjelent nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy egyfajta második Bretton Woods-i konferencián kellene kidolgozni a globális gazdaság rendszer fő kereteit, illetve szabályait. Köhler a kialakult válság miatt rendkívül élesen bírálta a nemzetközi, s ezen belül a német pénzügyi világ fő szereplőit. Németország vezető bankárait az elnök cinizmussal vádolta. "Az elmúlt időszakban túl nagy volt a figyelmetlenség, az önelégültség és a cinizmus" - fogalmazott egyebek között a német államfő, aki a bankok vezető menedzsereit több önkritikára és bocsánatkérésre szólította fel.

A pénzpiacokon tapasztalt esést követően egy az 1944-es Bretton Woods-ihoz hasonló nemzetközi konferencia összehívását sürgeti Gordon Brown brit miniszterelnök is. Brown egy pénzügyi reform kidolgozására szólította fel a döntéshozókat és a szélesebb körű makrogazdasági együttműködést fontosságát hangsúlyozta. A tárgyalásokon természetesen a feltörekvő országoknak, így Kínának és Indiának is részt kellene vennie. Globális problémával állunk szemben, ezért globális megoldást kell találnunk - tette hozzá.

Az Egyesült Nemzetek 1944-es Monetáris és Finanszírozási Konferenciáját, azaz a Bretton Woods-i konferenciát a második világháború végén rendezték meg. A Wikipedia szócikke szerint az itt megkötött egyezmények alapján jött létre a Nemzetközi Újjáépítési és Fejlesztési Bank (IBRD, International Bank for Reconstruction and Development, az Általános Vám- és Kereskedelmi Egyezmény (GATT, General Agreement on Tariffs and Trade, ma működő jogutódja a WTO Kereskedelmi Világszervezet), valamint a Nemzetközi Valutaalap (IMF, International Monetary Found). A Világbank néven ismert intézmény egyik fő oszlopa az IBRD.

A Bretton Woods-i rendszerben minden ország kötelessége volt a monetáris politika elfogadása, ami meghatározta valutájának (rögzített) átváltási arányát az aranyhoz mérve (ą1 százalékpontos eltérés volt lehetséges). Az IMF dolga volt többek között a fizetésimérleg-hiányok ideiglenes befoltozása is. A növekvő feszültségek miatt a rendszer 1971-ben összeomlott, miután az Egyesült Államok fölfüggesztette a dollár aranyhoz rögzített árfolyamát.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek