József, Bánk
-7 °C
0 °C

Castro beperli a Forbes magazint

2005.03.18. 13:03
A kubai elnök beperelné az amerikai Forbes magazint, mert az szerepeltette a leggazdagabb államfőkről készített listáján. Fidel Castro kormánya ostoba kampánynak nevezi, hogy a vezér a milliomosok között szerepel.
Fidel Castro kubai elnök pert tervez az amerikai Forbes magazin ellen, mert az már második éve szerepelteti őt a leggazdagabb államfőkről készített listáján, holott a kubai kormány már tavaly is tiltakozott. A Forbes kedden megjelent listája szerint Castro vagyona tavaly 550 millió dollárra nőtt az egy évvel korábbi 150 millióról.

Becsült vagyon

Az amerikai magazin szerkesztői az összeállítást kísérő kommentárban elismerték, hogy a számok inkább képzeletbeliek, mintsem "tudományosak". Korábban a kubai GDP bizonyos százalékában becsülték Castro vagyonát, az idén pedig - mint írták - azt számítgatták, hogy az állami vállalatok, amelyeket szerintük Castro irányít a kubai szocialista rendszerben, mit érnének a tőzsdén.

A kubai kormány, mexikói követsége útján, hivatalos tiltakozást adott ki, amelyben "ostoba rágalomnak", a Kuba elleni hazugságkampány "visszataszító példájának" nevezte az állítást a "megkopott hitelű amerikai magazin" részéről.

Maga Castro egy csütörtöki beszédében így méltatlankodott: - Vajon azt hiszik, valamiféle Mobutu (a néhai zaire-i elnök) vagy a számtalan milliomos egyike vagyok, azok közül a tolvajok és fosztogatók közül, akiket a birodalom (az Egyesült Államok) dédelget és védelmez? Jobban tennék, ha azoknak a pénze után kutakodnának.