Új cégek alapítása egy hét alatt

2006.03.22. 07:52
Legyenek egyablakos rendszerben, egy hét alatt bejegyezhetők az új vállalkozások az EU egész területén 2007 végére - erre vállalhatnak kötelezettséget a holnap kezdődő uniós csúcstalálkozó résztvevői. Magyarországon a további fejlesztéseket igénylő egyablakos rendszer már 1998 óta működik, júliustól pedig elektronikus úton akár két nap alatt bejegyezhetők cégek.
A VG Értesülései szerint az EU-csúcs Magyarország által is támogatott nyilatkozattervezete kimondja, hogy a cégalapítás díja legyen a lehető legalacsonyabb, és az első alkalmazott felvétele ne igényeljen egynél több adminisztratív eljárást. Günter Verheugen, az EU vállalkozási biztosa elismerte, hogy az unió eddig túlságosan is el volt foglalva a nagyvállalatok megsegítésével, és kevés figyelmet szentelt a kisebb cégek igényeinek. Márpedig a vállalatalapítás nehézségére és költségességére régóta panaszkodnak az európai vállalkozók, általában az Egyesült Államokkal példálózva. Míg ott a Világbank adatai szerint öt nap alatt útjára indítható egy vállalkozás, addig az EU-ban egyedül a dán bürokrácia működik hasonlóan gyorsan, de például Szlovéniában az eljárás akár 60 napig is elhúzódhat.

Magyarország: egy ablak, legalább két két

Magyarországon az egyablakos rendszer 1998 óta működik, de a szakemberek szerint további fejlesztést igényel. A cégbejegyzés határideje a nem jogi személyiségű cégeknél 15, kft. és rt. esetében 30 munkanap. A július 1-jével hatályos cégtörvény már a törvényi szerződésmintára, illetve a hagyományos társasági szerződéses cégalapításra tekintettel, ám változatlanul 15 és 30 munkanapban írja elő a cégbejegyzési határidőket. Emellett lehetővé teszi az egyszerűsített cégeljárást, amikor is két munkanap alatt bejegyezhető az új vállalkozás. Ennek feltétele az elektronikus út, a szerződésminta alkalmazása és az úgynevezett cégnévfoglalás. 2007. október elsejétől tovább rövidül cégbejegyzési határidő, szerződésminta esetén 8, hagyományos társasági szerződésnél 15 napra.

Magyarországhoz hasonlóan Lengyelország is a cégalapítási eljárás egyszerűsítését tervezi. A jelenleg egy hónapos procedúra, amely során a kincstárügyi hivatal, a statisztikai hivatal, a társadalombiztosítási intézet és az önkormányzati hivatal külön-külön engedélyének beszerzése szükséges, ez az egyablakos rendszer bevezetésével két-három napra rövidülhet. Varsó a cégalapítást elsősorban a befektetői kedv erősítése érdekében szeretné egyszerűsíteni; ezt szolgálná az is, hogy a későbbiekben a vállalati tevékenység beindulása után is megmaradna a cégek egyablakos hatósági kiszolgálása, "utókezelése".  • Tippek
  • Bankszámla