Huba
19 °C
33 °C

Cégörökös kerestetik

2005.08.18. 12:47
Néhány éven belül mintegy tizennégyezer bécsi kisvállalkozás tulajdonosa vonul nyugdíjba, sokuknál azonban nincs, aki átvegye az üzletet. A Bécsi Gazdasági Kamara most "örökösbörzén" keresi a vállalkozó kedvü fiatalokat.
Az elkövetkező tíz évben tizennégyezer kisbolt-, heuriger- és panziótulajdonos, valamint mesterember vonul nyugdíjba Bécsben. Sokuk esetében azonban nincs, aki átvegye az üzletet, mert gyermekeik egy életre elfordultak a szülőket egész nap lefoglaló kifőzdétől, pékbolttól vagy cipészüzlettől.

Mivel a Bécsi Gazdasági Kamara nem szeretné, ha eltűnnének a város iparának és kereskedelmének ezen színfoltjai - amelyek mellesleg a munkavállalók 17 százalékának biztosítanak megélhetést -, "örökösbörzén" keres utódokat az üzletek számára.

Ennek keretében nemcsak az alkalmas utód kiközvetítését vállalja magára, de jogi és gazdasági tanácsadással segíti a régi tulajdonosokat, hogy miként őrizzék meg vállalkozásuk értékét. A kamara ezzel azt a mintegy tizenötezer fiatal vállalkozót célozza meg, akik csak a nagy lehetőségre várnak. Pénzügyi tanácsadással, kedvezményes biztosításokkal és indulóhitellel segítik az újdonsült vállalkozókat a már bejáratott üzletek és kis üzemek átvételében illetve modernizálásában.