Edina
-12 °C
-3 °C

Magyar földön készül a mexikói cement

2007.06.21. 07:09
Bővíti magyarországi tevékenységét a világ egyik vezető cement- és készbetongyártó cége, a mexikói Cemex. Megduplázzák a regionális kiszolgáló központban dolgozók számát, és új betongyárat építettek Budapesten, ahol antibakteriális cement is készül majd.

Az év végéig megduplázza az európai hálózatának nagy részét Budapestről kiszolgáló szolgáltató központjának jelenlegi, csaknem 300 fős létszámát a mexikói Cemex, amely a világ egyik vezető cége a cement, a készbeton és más építőanyagok gyártásában és értékesítésében. A lépés része annak a folyamatnak, hogy megkezdte magyarországi cégeinek összefogását a nálunk két éve jelen lévő társaság.

Ekkor vásárolta meg a globális RMC-csoportot, melynek hazai érdekeltsége a Danubiusbeton Betonkészítő Kft. A cég sajtóközleménye szerint a gyárak, üzemek, berendezések és járművek átfazonírozása után hamarosan egységes arculattal jelenik meg a New York-i tőzsdén is jegyzett Cemex, amely jelenleg 38 készbetongyárral, 8 kavicsbányával és 5 térkőüzemmel rendelkezik az országban.

A hazánkban mintegy 800 alkalmazottat foglalkoztató társaság éves magyarországi forgalma csaknem 19 milliárd forint. Mint az a budapesti szolgáltató központ erősítési szándékából is kiderül, Magyarország nem csak az építőanyag-gyártás miatt játszik fontos szerepet a Cemex stratégiájában. A két éve kialakított szolgáltató központ, a Cemex Shared Service Center fokozatosan bővülve számos it-, valamint pénzügyi szolgáltatást végez a Cemex világhálózata számára.

A tevékenységek centralizálása egyéb téren is jellemző a Cemexre: Svájcban található ugyanis a globális kutatás-fejlesztési központ, amely az új típusú betontermékek kifejlesztését végzi. Ezek közül hazánkban idén az acélszálakkal megerősített és az antibakteriális betont vezetik be – utóbbi főleg a mezőgazdasági és egészségügyi intézmények számára lehet fontos. Az innovatív termékek kifejlesztéséhez elengedhetetlen technológiai hátteret, illetve piacvezető pozíciójának erősítését jelentős beruházásokkal kívánja biztosítani a Cemex.

A társaság a közelmúltban 550 millió forintot fordított egy új budapesti betongyár és további 730 millió forintot egy térkőüzem létrehozására. A cég tavaly több mint egymilliárd forintot fektetett be nálunk, idén pedig még ennél is nagyobb mértékű invesztíciókra készül.