Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Nem megy az Euro Disneynek

2003.08.04. 09:08
Nem tudja kifizetni az adósságát az Euro Disney, emiatt részvényeinek éréke is zuhant. A cég a kevés látogatóval magyarázza a veszteséget. Az anyacég, a The Walt Disney közben erős növekedésről számolt be.
Az Euro Disney negyedéves bevételei a vártnál gyengébben alakultak, és a kevés látogató miatt a cég nem tudja kifizetni adósságait. A cég részvényeinek ára a bejelentés hatására 15 százalékkal csökkentek. Ne foglalkozzanak egy olyan cég részvényeivel, amely vélhetően középtávon sem tud osztalékot fizetni, tanácsolják a brókerek. A cég tárgyalásokat kezdeményezett a bankokkal és a többségi részvényessel, a The Walt Disney Co.-val szerződéseik pénzügyi feltételeinek módosításáról.

A támogatás menti meg a csődtől

Az amerikai szórakoztató park európai vállalkozását 1994-ben radikálisan átszervezték, mert a pénzügyi eredmények már akkor sem voltak biztatóak. A látogatók száma azóta folyamatosan nőtt, ám a cég mégsem tudott osztalékot fizetni részvényeseinek. Szakértők úgy vélik, hogy a vállalkozás csak ezért nem jut csődbe, mert a helyi hatóságok komoly támogatását élvezi. Az Euro Disneyt a francia állam is támogatja - a CDC bankon keresztül -, hiszen a szórakoztató park a térség egyik legnagyobb munkaadója, és komoly szerepet játszik a régió fejlesztésében.

A párizsi Disneyland üzemeltetője szerint 2003-ban és 2004-ben várakozásokon alul alakult a látogatók száma. (Az Euro Disney 2002-2003-ban 16 millió látogatóval számolt.) Nem segített a pénzügyi helyzeten még az sem, hogy az anyacég 2005-re halasztotta a 2003-ban esedékes szerzői jogdíjak kifizetését. A Walt Disney az Euro Disney 39 százalékát birtokolja, s az európai partnernek szerzői jogdíjakat kell fizetnie a Disney figurák használati jogáért.

Folyamatos romlás

Az európai utazási kedv csökkenése mellett a cég eredményeit a májusi és júniusi szállítási sztrájkok is komolyan érintették.

Az Euro Disney forgalma hét százalékkal, 275,6 millió euróra csökkent a június 30-án zárult negyedévben. Az összjövedelem az elmúlt kilenc hónapos időszakra szólóan még így is két százalékkal 748,2 millió euróra növekedett, de a tendencia folyamatosan romlik. Eközben az anyacég, a The Walt Disney erős növekedésről számolhatott be.