Koronavírus adatok

2021. dec. 07.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ambrus
-3 °C
3 °C

Hatástalan a figyelmeztető felirat a cigarettadobozokon

2003.11.19. 09:54
A cigarettadobozokon lévő, a dohányzás káros hatásaira figyelmeztető felirat nem riasztja el a dohányosokat - írja a német Der Spiegel, egy általa rendelt felmérés eredményeire hivatkozva.
Az NFO-Infratest közvélemény-kutató intézet vizsgálata szerint a megkérdezett németek 79 százalékából egyáltalán nem váltanak ki aggodalmat a figyelmeztető feliratok, 16 százalékukat valamennyire zavarja és csupán 4 százalékuk idegeskedik a figyelmeztető jelzés miatt.

A hollandoknál még több cigi fogy

Mindebből egyenesen következik: a feliratok nem késztetik a németeket arra, hogy lemondjanak káros szenvedélyükről. Arra a kérdésre, hogy "abbahagyná a dohányzást a figyelmeztető felirat miatt?", 82 százalék azt válaszolta, hogy nem, 13 százalék elképzelhetőnek tartja, és 5 százalék válaszolta csak, hogy igen.

A Der Spiegel cikke szerint az eredmények megegyeznek a más országokban tapasztaltakkal. Hollandiában például a dohánytermékek fogyasztása 0.7 százalékkal nőtt azóta, hogy 2002 májusában bevezették a figyelmeztető feliratok cigarettadobozokra nyomtatását.