Csilla, Noémi
5 °C
18 °C

Maffiával üzletelnek a dohánygyárak?

2004.04.28. 11:48
A nagy dohányipari cégek is részesei lehetnek az illegális cigaretta-kereskedelemnek - állítja a Magyar Rádió Online. Felmerült ugyanis a gyanú, hogy a nyugaton gyártott cigarettát adókímélés miatt olyan viszonteladóknál értékesítik, akik az árut az Európai Unión kívülre exportálják, majd azt onnan illegálisan visszacsempésztetik.
Elárasztják a német piacot a licenc alapján főként Lengyelországban gyártott, amerikai cigaretták. Ez az unió bővítése után nemhogy csökkenne, de szakértők szerint növekedni fog az ázsiai országokból az EU-ba csempészett áruval.

A dohány magasan szervezett bűnszövetkezeteken keresztül jut el Lengyelországon, Magyarországon és Csehországon keresztül Nyugat-Európába. Erre bizonyíték lehet, hogy a napokban lepleztek le egy illegális lerakóhelyet a legyel-belorusz határ közelében, ahol több tízmillió euró értékű cigarettát találtak a hatóságok.

Csempészik

A csempészet egyszerűen folyik: a nyugaton gyártott cigarettát olyan viszonteladóknak adják el, akik unión kívüli területre viszik az árut. Emiatt a gyáraknak sokkal kisebb adót kell fizetni. A cigarettát aztán a csempészek szállítják vissza az EU országaiba, természetesen illegálisan. Mindez persze óriási hasznot hoz a dohánygyáraknak.

A Magyar Rádiónak nyilatkozó, neve elhallgatását kérő informátor szerint hamarosan látványos rendőrségi rajtaütések és bírósági eljárások kezdődhetnek a nagy dohánygyárak ellen.

Április elején a Philip Moris bejelentette, egymilliárd dollár kártérítést fizet az EU-nak. Az Európai Bizottság ugyanis többek között ezt a céget is vádolja azzal, hogy támogatja a csempészetet. A Marlboro cigarettákat is gyártó cég peren kívüli egyezséget ajánlott Brüsszelnek a dohánycsempészet ügyében indított perben, ezzel azonban - elemzők szerint - tulajdonképpen beismerte, hogy érintett lehet az ügyben.