Salamon
-1 °C
13 °C

Továbbra is szívnak a dohányosok

2007.06.26. 08:28
A tilalmak nem tették tönkre a dohányipart, a Brithish-American Tobacco és az Imperial Tobacco Group árfolyama több mint kétszeresére nőtt az első szigorítások óta, a profit pedig 2003 óta megháromszorozódott a londoni székhelyű dohánygyárnál.

Nem lett igazuk azoknak, akik azt jósolták, hogy a dohányzással kapcsolatos tilalmak tönkreteszik a dohányipart. A londoni székhelyű British-American Tobacco Plc (BAT) és Imperial Tobacco Group Plc részvényárfolyama több mint kétszeresére nőtt azóta, hogy 2004-ben bevezették az első dohányzási tilalmakat.

A BAT profitja pedig megháromszorozódott az utolsó "békeév", 2003 óta, az Imperial nettó nyeresége az idén a Bloomberg előrejelzése szerint várhatóan 6,2 százalékkal nő. A titok a dohányzás mint fogyasztás természetében rejlik: a dohányosok jelentős része függőnek tekinthető, azaz éppen annyira ragaszkodik káros szenvedélyéhez, mint a kábítószer-élvezők vagy az alkohol rabjai. Ez lehetővé teszi, hogy a dohánygyártók szisztematikusan emeljék áraikat, amivel kompenzálhatják a dohányreklámok, illetve a nyilvános helyeken való dohányzás tilalma miatt kieső bevételeket. Mindezt a statisztikai adatok is alátámasztják.

Írországban az éttermi dohányzás három évvel ezelőtti betiltása óta a lakosság 25 százaléka 15 százalékkal fizet többet a cigarettáért, Spanyolországban a 2006-os korlátozások bevezetése után 7 százalékkal nőttek az árak. Ezzel szemben Franciaországban, ahol ebben az időszakban nem léptek érvénybe újabb tiltások, nem változtak a dohányzók költségei.

Az összesített tapasztalatok szerint egy korlátozó szabály bevezetése után az első hetekben mintegy 8 százalékkal esik a fogyasztás, majd szépen visszakapaszkodik az átlag 2 százalékos éves mérséklődést mutató európai trendhez. Ennek megfelelően rossz lóra tesznek, akik például eladják dohányipari részvényeiket, mielőtt Nagy-Britanniában július 1-jén érvénybe lép a dohányzás tilalma a bárokban és az éttermekben, ugyanis csak a cigaretták 12 százalékát füstölik el ezeken a helyeken a dohányosok, ezért bizonyosra vehető, hogy ennél kisebb mértékben veti vissza a dohányzást az új szabály. A Bloomberg szakértőinek előrejelzése szerint ráadásul a következő évben 5 százalékkal növekszik a dohánytermékek ára a szigetországban.