Hedvig
6 °C
15 °C

Vége a régi százdollárosnak

2007.08.27. 07:53
Hat évtizednyi változatlan forma után új, biztonságosabb külsőbe öltöztetik az amerikai 100 dolláros bankjegyet. Az újratervezett papírpénzt több különleges jeggyel látják el, ami a jelenlegi technikai színvonal mellett lehetetlenné teszi a hamisítást. Ilyen a bankjegybe fűzendő biztonsági szál.

A jövőben is Benjamin Franklin - bár a jelenlegihez képest némileg módosított - arcképét hordozó zöldhasúba egy mikronyomatot és egy lencsestruktúrát tartalmazó biztonsági szálat húznak bele. Minden egyes 100 dolláros bankjegy 650 ezer mikroszkopikus méretű lencsét fog tartalmazni, amelyeken mint apró nagyítókon keresztül különleges formában tűnik elő a mikronyomat. A pénzt oldalirányban mozgatva a kép föl-le irányban látszik majd mozogni, s ha föl-le mozgatják a bankjegyet, a nyomat oldalirányú mozgást fog végezni.

"Egy rendkívül összetett, mikroszkopikus méretű optikai szerkezetről van szó; lenyűgöző biztonsági eszköz" - mondta Douglas Crane, a massachusettsi Crane vállalat alelnöke, amellyel 34 millió dolláros szerződést kötöttek a mikroszálak gyártására.

A 100 dolláros bankjegy új fazonjának kialakítása még nem fejeződött be, a bankót további biztonsági eszközökkel fogják védeni, hasonlatosan azokhoz, amelyekkel az utóbbi négy évben módosították a 10, 20 és 50 dolláros papírpénzeket. Egyebek mellett nehezen másolható finom pasztell színeket és mikronyomatokat fognak alkalmazni. Az új 100 dolláros várhatóan 2008 végére készül el.

A világon forgalomban levő amerikai dollárállomány 70 százalékát 100 dollárosok teszik ki, a pénzhamisítók is ezt a bankjegyet másolják leggyakrabban.

Amerikai szakértők szerint a hamisítók - titkos nyomdák működnek Latin-Amerikában és Kelet-Európában - rendkívül fejlett technikákkal, a legmodernebb számítógépekkel, szkennerekkel és színes nyomtatókkal dolgoznak. A hamisított 100 dollárosok gyakran úgy készülnek, hogy az 5 dolláros bankókat kifehérítik és azokra nyomtatják rá a 100 dolláros mintáját.

Az amerikai kormány tavaly 87 millió dollár értékű hamisított amerikai bankjegyet foglalt le, ez 3,8 százalékos növekedés 2005-höz képest.