Adorján, Adrián
4 °C
8 °C

Jön a színes dollár

2003.05.14. 11:22
A bankjegyhamisítás megnehezítése érdekében az Egyesült Államokban ősszel megjelennek a színes húszdollárosok.
A húszdollároson a régi zöld és fekete elemeket kék, sárga és barackszínű grafikák váltják fel, közölte a BBC. Amerika hetedik elnöke, Andrew Jackson képe is megváltozott: a politikus válla is látható a bakjegyen, a portré ovális kerete eltűnt. A kép mellett balra egy kék, jobbra egy zöld sas látható, és a "Twenty USA" felirat kék lett.

Új ötven- és százdolláros

A húszdolláros a leggyakrabban hamisított amerikai bankjegy, ezért volt szükség a változtatásra, közölte John Snow pénzügyminiszter. Az ötven- és a százdolláros is színes lesz, az új bankjegyek várhatóan 2004-ben illetve 2005-ben jelennek meg. Ezek a címletek valószínűleg más színűek lesznek, így egyszerűbb lesz a bankjegyek megkülönböztetése.

Tízezer igazira jut egy hamis bankjegy

A kormány még nem döntött arról, hogy az öt év tízdollárost megváltoztassa-e. Az biztos, hogy az egydolláros és az elég ritka kétdolláros bankjegy nem változik, hiszen ezeket nem éri meg hamisítani. A hamisítás egyébként nem okoz komoly gondot Washingtonnak: körülbelül tízezer eredeti bankjegyre jut egy hamis. Jelenleg nagyjából hatszázötvenmilliárd dollárnyi amerikai bankjegy van forgalomban a világon.