Márk
13 °C
28 °C

Elfogytak a kirúgható dotkom-munkások

2001.08.29. 10:01
Az Egyesült Államokban az internetes vállalatok 50 százalékkal kevesebb állást szüntettek meg augusztusban, mint júliusban, a vállalati csődök száma viszont megduplázódott az előző hónaphoz viszonyítva.
A Challenger, Gray & Christmas adatai szerint a júliusi 8697 után augusztusban csupán 4899 állást szüntettek meg az amerikai internetes vállalatok. Ez a legalacsonyabb szám 2000 augusztusa óta.

Elfogytak a kirúgható alkalmazottak

"A csökkenés nem szükségszerűen annak jele, hogy küszöbön áll a fordulat. Sokkal valószínűbb, hogy a dotkom-vállalatoknál elfogytak az elbocsátható alkalmazottak" - idézte a Cnnfn a Challenger óvatosságra intő vezérigazgatóját.

Január óta az internetes vállalatok összesen 87795 állást szüntettek meg, ami több mint duplája a tavalyi egész évben regisztrált 41515 elbocsátásnak. Az internetes, valamint a "téglából és cementből épült" vállalatok idén január és július között összesen 1 millió állást szüntettek meg.

A csődök viszont megduplázódtak

Augusztusban 21 dotkom-cég húzta le a rolót, ami több mint kétszerese a júliusi kilencnek. Idén összesen 248 internetes vállalat ment csődbe, és 140 dotkom-cég folyamodott csődvédelemért.

Ebben az évben eddig 377 internetes vállalat részvényét vezették ki a Nasdaq részvénypiacról, mivel árfolyamuk már nem érte el a megkövetelt 1 dolláros szintet. Tavaly összesen 337 dotkom-vállalat részvénye jutott erre a sorsra.