Márk
13 °C
28 °C

Németek tervezték a Drakula Landet

2001.07.09. 12:18
Öt kilométerre Segesvártól fogják felépíteni a Dracula Land-nek keresztelt szórakoztató parkot - döntött a román turisztikai miniszter Dan Matei Agathon. A 40 millió eurós terv vélhetően jövő évben tavasszal indul el, és 3000 ember dolgozik majd felépítésén.
Segesvártól öt kilométerre fog felépülni a román turisztikai minisztérium tervezte Dracula Land. Korábban több helyszín is szóba jött, ám a kormány úgy döntött: a területtel való spekuláció elkerülése végett a szórakoztató park végleges helyszínét később ismertetik.

Vár állott, most szellemvasút

Az új kormány ambiciózus terve szerint a szórakoztató park 60 hektáron fog elterülni, annak teljes felépítése, illetve a közeli Segesvár középkori várának és helyszíneinek restaurálása 40 millió eurót fog felemészteni. Az optimista forgatókönyv szerint a munkálatok már idén ősszel elkezdődhetnek, de legvalószínűbb, hogy jövő év tavaszán indulnak. Az építés kilenc hónapot vesz igénybe, az egész terv megvalósítása pedig két és fél évet.

Az építési munkálatok 3000 munkahelyet teremtenek, a munkások 3000-4000 turista elszállásolására alkalmas bungalókat és kis villákat húznak fel, további 4000 helyet Segesváron hoznak létre. Az előzetes tanulmányok szerint évente egymillió turista szeretne majd Drakulától megijedni, a park működése évi 20 millió euró tőkemozgást eredményez.

A tervet magánpénzből valósítják meg

Bár a kormány kezdeményezésére indult a projekt, annak felépítését kizárólag magánpénzből finanszírozzák. Segesvár polgármesteri hivatala reméli, több millió eurós közvetlen befektetést sikerül majd összeszednie. A pénz nagy részét (28 millió eurót) azonban a Román Kereskedelmi Bank, több befektetési alap és két német bank által koordinált kötvénykibocsátásból szeretnék nyerni.

A parkot a német Westernstadt Pullman City cég tervei alapján fogják elkészíteni, a turisztikai miniszter már "nagyon közel" áll a szerződés aláírásához. Amellett, hogy a Westernstadt Pullman City egyike a legnagyobb, szórakoztató parkokat építő cégeknek, az is szerepet játszott kiválasztásában, hogy a románok elsősorban német turistákat szeretnének a térségbe vonzani.

'Szépen becsomagoljuk, teszünk rá egy szalagot és eladjuk'

A román turisztikai miniszter bízik tervének sikerében: elmondása szerint Drakula gróf legendája, mely 250 filmet, közel 1000 regényt és több ezer cikket generált, világméretűvé vált és mágnessé válhat a Románia iránt érdeklődő turisták számára. "Létezik ez a legenda, amit szépen becsomagolok, teszek rá egy szalagot és eladom. Hülyeség, hogy Svájcban - amelynek semmi köze a legendához - vásárolj Drakulával feliratozott órákat és pénztárcákat. Hülyeség, hogy a műanyag vámpírfogakat Törökországban és ne Romániában gyártsák."