Szilvia
5 °C
16 °C

Rosszul alakulnak a Deutsche Telekom dolgai

2002.01.14. 08:48
Az elmúlt napokban nem alakultak fényesen a Deutsche Telekom dolgai. A sort az a lapértesülés nyitotta, amely szerint 2004-ig veszteség várható a távközlési cégnél, majd jött a DaimlerChrysler, és közölte, hogy az idén még 4,6 milliárd eurót akar kasszírozni a távközlési cégtől.
A Deutsche Telekom AG (DT) az idén - a rendkívüli tételeket nem számítva - 7 milliárd eurós csoportszintű veszteséget lesz kénytelen elkönyvelni, míg 2003-ban 5, 2004-ben pedig 2 milliárd eurós mínuszra van kilátás. Az adósságállomány lefaragása érdekében az osztalékokat is megnyirbálják - áll a német Capital magazin múlt hét közepén megjelent, a távközlési cég belső tervdokumentumaira hivatkozó cikkében.

Eladásból fedezik a veszteséget

A DT által nem kommentált értesülések szerint a 2002-es veszteséget a kábeltelevízós érdekeltségek eladásából származó pénz, illetve a T-Mobile mobilszolgáltató várható tőzsdei bevezetéséből származó tételek bőven ellensúlyozzák majd.

Rosszkor jött számla

A DT befektetői annak sem örültek igazán, hogy a DaimlerChrysler AG (DC) közölte: a számára biztosított opcióval élve arra fogja kényszeríteni a távközlési céget, hogy még az első félévben vegye meg tőle 4,6 milliárd euróért a Debis Systemhaus szoftverfejlesztő leányvállalat 49,9 százalékát.

A világ ötödik legnagyobb autógyára még 2000 márciusában adta el a Debis 50,1 százalékát a DT-nek, azzal, hogy a fennmaradó részt a DT 2004-ben vásárolja meg. A megállapodás azonban opciót adott a DC-nek arra, hogy 2002-ben eladhassa a 49,9 százalékot.

Az autógyár most azért kíván élni jogával, mert idén 16 milliárd dollárnyi adósságot kell törlesztenie. A DT-nek viszont a legrosszabbkor jön az ügylet, hiszen a cég adósságállománya a múlt év végén 65 milliárd euró volt, amit idén a vállalat különböző vagyonelemek eladásával 50 milliárd euróra akar csökkenteni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?