Hedvig
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Rosszul alakulnak a Deutsche Telekom dolgai

2002.01.14. 08:48
Az elmúlt napokban nem alakultak fényesen a Deutsche Telekom dolgai. A sort az a lapértesülés nyitotta, amely szerint 2004-ig veszteség várható a távközlési cégnél, majd jött a DaimlerChrysler, és közölte, hogy az idén még 4,6 milliárd eurót akar kasszírozni a távközlési cégtől.
A Deutsche Telekom AG (DT) az idén - a rendkívüli tételeket nem számítva - 7 milliárd eurós csoportszintű veszteséget lesz kénytelen elkönyvelni, míg 2003-ban 5, 2004-ben pedig 2 milliárd eurós mínuszra van kilátás. Az adósságállomány lefaragása érdekében az osztalékokat is megnyirbálják - áll a német Capital magazin múlt hét közepén megjelent, a távközlési cég belső tervdokumentumaira hivatkozó cikkében.

Eladásból fedezik a veszteséget

A DT által nem kommentált értesülések szerint a 2002-es veszteséget a kábeltelevízós érdekeltségek eladásából származó pénz, illetve a T-Mobile mobilszolgáltató várható tőzsdei bevezetéséből származó tételek bőven ellensúlyozzák majd.

Rosszkor jött számla

A DT befektetői annak sem örültek igazán, hogy a DaimlerChrysler AG (DC) közölte: a számára biztosított opcióval élve arra fogja kényszeríteni a távközlési céget, hogy még az első félévben vegye meg tőle 4,6 milliárd euróért a Debis Systemhaus szoftverfejlesztő leányvállalat 49,9 százalékát.

A világ ötödik legnagyobb autógyára még 2000 márciusában adta el a Debis 50,1 százalékát a DT-nek, azzal, hogy a fennmaradó részt a DT 2004-ben vásárolja meg. A megállapodás azonban opciót adott a DC-nek arra, hogy 2002-ben eladhassa a 49,9 százalékot.

Az autógyár most azért kíván élni jogával, mert idén 16 milliárd dollárnyi adósságot kell törlesztenie. A DT-nek viszont a legrosszabbkor jön az ügylet, hiszen a cég adósságállománya a múlt év végén 65 milliárd euró volt, amit idén a vállalat különböző vagyonelemek eladásával 50 milliárd euróra akar csökkenteni.