Koronavírus adatok

2021. dec. 09.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Natália
-2 °C
2 °C

Nem segít a korai euró

2007.10.03. 08:05
Elveszett monetáris politikai lehetőség egy olyan helyzetben, amikor a gazdasági növekedés, ezáltal az infláció magasabb – ide vezetett, hogy a balti országok és Bulgária az euróhoz kötötték devizájukat. Az EKB szerint így lesz nehezebb csatlakozni.

Azok az új uniós országok - a három balti állam és Bulgária -, amelyek az euróhoz rögzítették valutájuk árfolyamát, nehezebben teljesíthetik az euróbevezetés követelményeit - állítja az Európai Központi Bank kormányzótanácsának két tagja, Jürgen Stark és Lorenzo Bini Smaghi.

Utóbbi szerint ezek az országok gyakorlatilag csak úgy tudnák féken tartani inflációjukat a rögzített árfolyam miatt, hogy az eurózóna monetáris politikáját követik, miközben az eurótérség gazdasága sokkal kisebb ütemben növekszik, mint az övéké. Rugalmas árfolyam esetén ez a nemzeti valuta erősödéséhez vezetne, ami fékezné az inflációt, ám a merev átváltás miatt valutájuk alulértékeltté válik, ami áremelkedéshez vezet.

A gyors növekedéssel járó munkaerőhiány gerjesztette bérnövekedés, a hitelkínálat ezzel párhuzamos bővülése, a lakásárak emelkedése és a folyó fizetési mérleg a fogyasztás erősödése miatt növekvő hiánya tarthatatlan helyzetet teremthet ezekben az országokban - fejtette ki Stark.