Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Kikosarazták Sorost

2001.07.16. 15:08
Váratlan fordulatot vett az Eircomért folytatott harc: az ír távközlési társaság igazgatótanácsa úgy döntött, hogy a Soros-O'Reilly konzorcium vételi ajánlata helyett Denis O'Brien eIslandjét támogatják. A társaság júniusban már elfogadta a Valentia ajánlatát, amely alapján Sorosék 1,27 eurós áron vásárolták volna fel a részvényeket.
Az eIsland nem hagyta annyiban a dolgot, és előrukkolt egy 1,36 eurós ajánlattal. Az összeget nem találomra választották: az Eircom korábban úgy döntött, hogy 1,355 fölött hajlandó új jelentkezőkkel tárgyalni. Az eIsland mostani ajánlata alapján az Eircom értéke eléri a hárommilliárd eurót.

Sorosék még nem reagáltak

A Valentia képviselője a döntés bejelentése után csak annyit közölt, hogy a konzorcium értékeli még az új helyzetet, és felkérte a részvényeseket, hogy még ne határozzanak papírjaik sorsáról. Soroséknak most tizennégy napjuk van arra, hogy új ajánlattal álljanak elő. A konzorcium képviselői egyébként állítják, hogy a Valentia ajánlata részvényenként 1,32 eurót ér, amennyiben a részvényesek 1,25 euróért adják el részvényeiket, és emellé opciót kapnak Valencia-részvényekre.

Már a Comsource is benne volt

Korábban már a svéd Telia és a holland KPN által alkotott Comsource is elfogadta, hogy 35 százalékos részesedését a Valencia megvegye. Az 1,36-os ajánlat most őket is visszakozásra késztetheti.

Az Eircom részvényárfolyama a tőzsdén a tülekedés hatására 3,4 százalékkal 1,36 euróra emelkedett.