Gerzson
-3 °C
2 °C

Megszűnhetnek az éjszakai repülőjáratok

2001.10.02. 12:30
Próbapert nyert egy "zajellenes" állampolgári csoport a brit kormány ellen a strasbourgi Európai Emberi Jogi bíróságon, melynek nyomán könnyen elképzelhető, hogy betiltják az éjszakai repülőjáratokat. A londoni Heathrow reptér közelében lakók amiatt pereltek, hogy a gépek zajától nem tudtak aludni. Ferihegyre éjjel fél tizenkettő és hajnali hat között egyetlen járat érkezik.
A HACAN ClearSkyes nevű csoport 8 tagja - mindannyian a közelben élnek - keresetében azt állította, hogy a Heathrow-n éjjel fél tizenkettő és hajnali hat között fel- és leszálló 16 járat megsérti a környéken lakók jogát a nyugodt alváshoz.

Éjszaka sehol sem düböröghetnek?

A repülők repüljenek nappal
Mivel a bíróság a HACAN javára döntött, az alperes brit kormány rákényszerülhet a menetrend módosíttatására, de a legtöbb szakértő szerint a következmény az összes éjszakai járat törlése lehet először Nagy-Britanniában, majd egész Európában.

Inkább a párna

"A bíróság nem kényszerítheti a tagországokat döntéseinek elfogadására, de a mindenkori brit kormányok mindig is tekintetbe vették azokat" - mondta optimistán John Stewart, a HACAN elnöke. A 8 pernyertes ugyan együttérez az amerikai terrortámadások miatt megzuhant légitársaságokkal, de este - szimpátia ide vagy oda - inkább aludni szeretnének.

Budapesten nem zajonganak

Valószínű, hogy a Ferihegyi repteret nem roggyantaná meg, ha nálunk is beltiltanák az éjszakai járatokat. Az Index érdeklődésére az információn ugyanis azt a tájékoztatást adták, hogy a fél tizenkettő és hat óra közötti időszakban mindössze egy járat fut be Frankfurtból. Így minden bizonnyal elkerülhető lesz, hogy Pestszentlőrinc, Pestszentimre, a Szemeretelep és Rákoshegy karikás szemű népe a bírósági hercehurcát megelőzve egy nap meginduljon a 2/b terminál felé.