Márk
13 °C
28 °C

Az európai jegybank nem tart visszaeséstől

2001.09.20. 11:36
Az Európai Központi Bank (EKB) csütörtökön kiadott szeptemberi havi jelentése szerint az eurózóna gazdaságának lassulása a múlt heti amerikai terrortámadások miatt csak rövid lesz, és az infláció is viszonylag gyorsan csökken majd.
"Mivel az eurózóna gazdasági alapjai stabilak, a kormányzótanács továbbra is bízik abban, hogy a gazdasági lassulás rövid lesz" - olvasható a bank havi jelentésében.

A hétfői kamatcsökkentést igazolva az EKB elemzői azt írták, hogy a támadások növelték a globális gazdasági kilátások körüli bizonytalanságot, és ez árthat az üzleti bizalomnak az eurózónában, és rövid távon mérsékelheti a növekedést.

Ám hozzátették, hogy az árkilátások javultak, éppen a lassúbb növekedés következtében, és arra lehet számítani, hogy az euróövezet inflációja viszonylag hamar a 2 százalékos riadószám alá esik: "ha nem lesznek további kedvezőtlen fejlemények, akkor várható, hogy az infláció visszatér a 2 százalékos szint alá a nem túl távoli jövőben" - véli az EKB elemzőgárdája.

A bank hétfőn 0,50 százalékponttal 3,75 százalékra csökkentette az irányadó repo-kamatminimumát, követve az amerikai Fed csökkentését, abban a reményben, hogy ezzel némileg élénkíti a bizalmat a támadások után. Több ország jegybankja is hasonlóan cselekedett azóta.