Márk
13 °C
28 °C

Olajpénzekből támogatott francia politikusok

2003.04.03. 12:03
A francia olajóriás, az Elf volt vezetői az ellenük indított bírósági tárgyaláson beismerték: egy titkos céges számláról támogattak jelentős összegekkel francia politikai pártokat és elnökjelölteket. A négy hónapig tartó tárgyalás harmadik hetében Alfred Sirven, aki az általános ügyek menedzsere volt az állami tulajdonú cégnél, azt mondta, köztudott volt, hogy az Elf alapjait a politika "szívta" el.
"Nyílt titok volt, hogy az Elf-et ősidők óta használták ilyen jellegű dolgokra. Személyesen is intézkedtem hasonló ügyekben." - nyilatkozta a volt vezető. Nem kívánt viszont egyetlen politikust sem megnevezni azok közül, akik ezekből a pénzekből részesedtek. "Megígértem, hogy egyetlen nevet sem árulok el. Tetteimért teljes felelősséget vállalok, és vállalni is fogok a jövőben is, függetlenül attól, hogy milyen árat kell ezért fizetnem".

Kiegyensúlyozott korrupció

Sirven egyike annak a 37 vádlottnak, akik korrupciós pere folyik a francia bíróságon. A vád az, hogy 1989 és 1993 között több száz millió dollárt sikkasztottak el az Elf titkos számláiról "személyes céljaik érdekében". Sirven volt felettese, Loik le Floch-Prigent egy héttel ezelőtt azt nyilatkozta a bíróság előtt, hogy tudott a politikai célokat szolgáló számla létéről. 1989-ben, mikor az Elf ügyvezető elnökségi tisztségét átvette, a pénzből legtöbb a gaullista Tömörülés a Köztársaságért (RPR) párthoz jutott. Ekkor a szocialista államfő Francois Mitterand arra kérte: hozza egyensúlyba a helyzetet, más pártnak is jusson a pénzből.

Évi ötmillió dollár

Le Floch-Prigent állítása szerint a titkos alapból évente ötmillió dollár folyt ki, de Sirven úgy emlékszik, ennél jóval nagyobb volt a számla forgalma. Mindkét férfi börtönbüntetést tölti, Mitterand külügyminisztere, Roland Dumas perében ítélték el őket, céges pénzalapokkal való visszaélés miatt. (Magát Dumas-t végül felmentették az alól a vád alól, hogy részesedett az Elf pénzéből.)

A harmadik vádlott, Ande Trallo akit az Elf afrikai embereként ismer a közvélemény, azt nyilatkozta, hogy tudott a politikai célú pénzalapok létezéséről, de semmi köze sem volt ehhez. A pártfinanszírozási vádak egyébként csekély súllyal részei a sikkasztás miatt indult eljárásnak, de a francia közvélemény érhetően elsősorban erre koncentrál az ügy kapcsán.

1994-ben az Elf-et magánkézbe adták és az felvette a TotalFinaElf nevet. Közkeletű vélekedések szerint a francia pártok finanszírozása mellett a cég anyagi bázisát afrikai állami vezetők befolyásolására is használták, amivel a francia hatást erősítették a régióban.