Dömötör
-1 °C
14 °C

Az Enron lobbiszoftverének neve: Mátrix

2002.02.12. 11:45
Bonyolult számítógépes program támogatta az Enron illetékeseit lobbidöntéseik meghozatalában. Az elmésen Mátrix-nak elnevezett szoftver a lehetséges politikai döntések és elfogadandó törvények közül kiválasztotta a cég számára legnagyobb hasznot ígérőt, majd támadásba lendültek az agresszív lobbisták - írta a Washington Post alapján a Magyar Hírlap.
A nagyvállalati hübrisz és humor keverékeként az Enron legfelsőbb döntéshozói Mátrixnak nevezték el azt a számítógépes programot, mely az energiaóriás költség-haszon függvényének optimalizálására volt hivatott.

A szoftver - amelyet a cégóriás programozói fejlesztettek ki - a Washington Post értesülései szerint egyfajta haszonoptimalizáló lobbitanácsadóként működöt.

Kire menjünk rá?

A lehetséges politikai döntések, elfogadandó törvények közül - pontos gazdasági és egyéb paraméterek segítségével - kiválasztotta azokat, amelyek az Enron számára a maximális hasznot ígérték.

A program által kiadott eredmény a cég "lobbiosztályára" került, ahol ráállították a lobbistákat a megfelelő politikusokra, döntéshozókra.

A Washington Postnak nyilatkozó Gia Maisashvili, programfejlesztő szerint a szoftver nem más, mint egyszerű döntéstámogató rendszer, amely bizonyos gazdasági kritériumok alapján segítette a felelősök munkáját.

Morálisan semleges szoftver erkölcstelen felhasználói

"A Mátrix egy radikálisan új, a politikai kockázatot jelentősen csökkentő megoldás volt" - mondta a lapnak Maisashvili, akit azért a felhasználók némiképp elborzasztottak.

"Rendkívül csalódott voltam a programot felhasználó Enron-menedzserek hozzáállása miatt. Nekik aztán mindegy volt, hogy mi jó a társadalomnak, s mi nem. Őket egyvalami érdekelte: nekik, illetve cégüknek mi jó".

A Mátrix-ügyet kommentáló szakértők mindenesetre egyetértenek abban, hogy a szoftver kifejezetten szimptomatikus jelenségként értékelhető, ugyanis tökéletesen beleillik az Enron által folytatott gazdasági-politikai gyakorlatba - foglalta össze a véleményeket a Magyar Hírlap.