A világ legnagyobb csődje

2001.11.30. 10:30
Az Enron Corp., Amerika legnagyobb energia-kereskedelmi cége várhatóan hétfőn jelenti be, hogy csődvédelmet kér. A társaság valószínűleg 61 milliárd dollárnyi kötelezettségére kér csődeljárást, amivel megelőzi a korábbi csúcstartó Texaco 35,9 milliárdját. A cég esetleges csődje a hitelező bankokon kívül az energiaszektort és a fémpiacot is igen keményen érintheti, de hatással lehet többek között a szén, a fa és a papír nemzetközi kereskedelmére is.
Az Enron-botrány hat hete kezdődött, mikor az amerikai hatóságok hibákat találtak a cég könyvelésében - közölte a BBC. A hír hatására a részvényárfolyam zuhanni kezdett, majd a 101 milliárd dolláros árbevételű, a világ negyven országában 21 ezer embert foglalkoztató vállalat elismerte, hogy 1997 és 2001 között nyeresége hatszázmillióval alacsonyabb volt, mint annak idején állította. A céget ekkor még megmenthette volna a Dinegy Group, de a csoport szerdán bejelentette, hogy nem tárgyal tovább az Enron felvásárlásáról. Az Enron vezetőinek utolsó reménye az lehet, ha az amerikai törvényhozás menti meg a társaságot.

Az Enron hitelezői- J. P. Morgan, Citigroup Inc., ABN Amro - immár a veszteségeik kalkulásával foglalkoznak - írja a Napi Gazdaság. A J. P. Morgan mintegy félmilliárd, a Citigroup pedig 800 millió dolláros kinnlevőséggel rendelkezik az Enronban.

11-es fejezet

Az amerikai csődtörvény úgynevezett 11-es fejezete szerinti kérelem arra ad lehetőséget a társaságnak, hogy minden veszteséges szerződéstől és kölcsönügylettől elállhasson. Ez az eljárás azt hivatott elősegíteni, hogy egy vállalat képes legyen talpra állni és megkezdeni a hitelek visszafizetését. Ehhez azonban a kérelmet először a hitelezők több mint kétharmadának jóvá kell hagynia - közölte a Világgazdaság. Ha benyújtják a csődkérelmet, akkor a részvényesek várhatóan teljes befektetett tőkéjüket elveszítik.

Sokakat magával ránt

Az Enron esetleges fizetésképtelensége az amerikai és a globális vállalattörténet egyik legnagyobb csődje lehet. Az Enron az USA és Európa energiapiaci (áramkereskedelmi és gázszállítási) tranzakcióinak 20 százalékát bonyolította le mindeddig, s a nemzetközi árutőzsdéknek ugyancsak egyik jelentős szereplője. A cég esetleges csődje tehát a hitelező bankokon kívül az energiaszektort és a fémpiacot is igen keményen érintheti, de hatással lehet többek között a szén, a fa és a papír nemzetközi kereskedelmére is. (A papír ára például eshet, miután az Enron áruba bocsáthatja a teljes csőd elkerülése végett hatalmas készleteit.)

A Bush-kampányt támogatták

Egyes elemzők azt vizsgálják, hogy sikerül-e az Enronnak az USA-ban politikai segítséget kapnia a Republikánus Párttól, amelynek kampányához, és állítólag különösen George W. Bush választási hadjáratához jelentős összegekkel járult hozá az áramkereskedő cég. Biztató lehet az enron számára, hogy a szenátusi többséget vezénylő Tom Daschle szenátor csütörtökön kijelentette: a törvényhozásnak kell esetleg lépnie az ügyben.  • Tippek
  • Hírek