Kinga, Kincső
15 °C
31 °C

Nem épül meg az észak-erdélyi autópálya?

2003.10.27. 10:57
Kérdésessé válhat az észak-erdélyi autópálya munkálatainak megkezdése - jelentette ki a Krónika című kolozsvári napilap pénteki számában Miron Mitrea román közlekedési miniszter a nemzetközi szervezetek rosszallására hivatkozva.
A nemzetközi egyezmények szerint Romániának a negyedik és a kilencedik közlekedési folyosó megépítését kell előtérbe helyeznie az észak-erdélyi pályával szemben - mondta a lapnak adott nyilatkozatában Mitrea. Az előbbi Dél-Erdélyen keresztül haladva köti majd össze Budapestet Bukaresttel, míg az utóbbi Giurgiutól Albitáig szeli keresztül az országot.

"Nem szerencsés"

A szaktárca vezetője szerint a nemzetközi szervezetek nem tartják szerencsésnek, hogy két erdélyi autópályát egyszerre építsenek. "Feladatunk meggyőzni a kételkedőket, hogy képesek vagyunk mind a kettőt megépíteni" - jelentette ki a miniszter. Magánvéleményként Mitrea kifejtette, hogy a Moldván keresztül haladó sztráda megépítése indokolatlan, a nemzetközi hozzájárulással épülő 4. számú folyosónak nem Dél-, hanem Észak-Erdélyen kellett volna áthaladnia.

Kisajátítás

Románia az előző kormány idején jelölte ki a két nemzetközi folyosó vonalát. Az akkori döntés most bizonytalanná teszi a Nagyvárad-Kolozsvár-Marosvásárhely-Brassó vonal építésének kezdési időpontját. Ennek ellenére a vélhető útvonal mentén bizonyos településeken már megugrottak a telekárak. A Krónika felvetésére Miron Mitrea kijelentette, hogy a szaktárca egyetlen fillérrel sem hajlandó többet kínálni a földekért, mint amennyi a piaci áruk. "Ha valakinek nem felel meg az általunk felkínált összeg, élünk a kisajátítási törvény biztosította jogunkkal. Mi átutaljuk a semleges szakemberek által megállapított összeget, és kisajátítjuk a földterületet" - mondta a miniszter.