Emőke
-4 °C
9 °C

Európa a legdrágább

2005.03.23. 08:02
Az európai városokban drágult az élet a leginkább az elmúlt egy évben az árfolyamváltozások miatt, az Egyesült Államok nagyvárosai pedig hátrább csúsztak az EIU listáján. Budapest 15 hellyel előre lépve a 81. lett.
Az Economist Intelligence Unit (EIU) most közzétett felmérése szerint az európai városokban emelkedtek a legjobban a megélhetési költségek az utóbbi egy évben: a világ hét legdrágább városa közül öt Európában található. A londoni kutatóintézet a világ 130 nagyvárosát hasonlítja össze a dollárban számított megélhetési költségek tekintetében, amit egy fogyasztói kosár alapján állapítanak meg minden évben.

London kilőtt

A legdrágább város továbbra is Tokió ugyan, amit Oszaka követ, de a legtöbbel Londonban emelkedtek a megélhetési költségek az elmúlt egy évben. Az összehasonlítási alapul szolgáló New Yorkot 100 pontnak véve London pontszáma 12 ponttal, 121-re emelkedett. Ezzel is csak a nyolcadikról a hetedik helyre rukkolt elő azonban, miközben az első hat helyen változatlan maradt a sorrend.

A legdrágább európai város Oslo, az euróövezetben pedig Párizsban a legmagasabbak a megélhetési költségek. A helyezések számát tekintve Budapest ugrott a legnagyobbat: 15 pontot előrelépve a 81. helyen áll a listán, 70 ponttal.

A legdrágább kelet-európai város azonban Moszkva, amely a 32. helyen áll 94 ponttal, azaz az élet az orosz fővárosban alig olcsóbb, mint New Yorkban. Budapestet Prága is megelőzi: 75 ponttal a 72. helyen áll.

Az Egyesült Államok nagyvárosaiban ugyanakkor a dollár gyengélkedése miatt csökkentek a relatív megélhetési költségek az utóbbi egy évben. Az első húsz között egyetlen amerikai város sem található, a legdrágább New York a tavalyi 13-ról a 23. helyre csúszott vissza, utána Los Angeles és Chicago következik holtversenyben, 96 ponttal. San Francisco pontszám és helyezés tekintetében holtversenyben van Moszkvával.

A legolcsóbb város a 130 közül az idén is Teherán 32 ponttal, Manila és Mumbai (Bombay) is a sereghajtók között van.