Auguszta
-7 °C
0 °C

Drága mulatság az érettségi

2007.05.07. 07:57
Összességében idén várhatóan olcsóbb lesz az érettségi lebonyolítása, mint tavaly, ám az iskoláknál a hónapokkal később érkező minisztériumi támogatás miatt így is veszélybe kerülhetnek a nyári felújítások. A kétszintű rendszerrel járó adminisztrációs, nyomtatási feladatok, illetve költségek szintén próbára teszik az intézményeket.

Idén várhatóan 100 millióval kevesebbe kerül az érettségi lebonyolítása az Országos Közoktatási Értékelési és Vizsgaközpontnak (OKÉV), mint tavaly. Míg egy évvel korábban a teljes költség 1,4 milliárd forintra rúgott, idén az összkiadás - az emelt szintű vizsgák, illetve a vizsgaidőszakok számának csökkenése miatt - az előzetes becslések alapján megáll 1,3 milliárdnál.

Az OKÉV ennyiből finanszírozza a közép- és emelt szintű érettségik írásbeli feladatlapjainak, javítási, értékelési útmutatóinak összeállítását, lefordítását - az idegen nyelvű, illetve két tannyelvű iskolák számára -, a szükséges elektronikus anyagok, a szóbeli tételsorok és értékelési útmutatók elkészítését. Ugyanebből a keretből kell megoldani a vizsgaanyagok sokszorosítását, az érettségi vizsgák logisztikai és technikai szükségleteinek (csomagolás, szállítás) költségeit, az érettségi szoftver fejlesztésének és működtetésének anyagi hátterét, továbbá az összes emelt szintű írásbeli és szóbeli vizsga, valamint az OKÉV által szervezett középszintű vizsgák szervezését és lebonyolítását.

Sokszorosítás

Utóbbi egyebek mellett magában foglalja a vizsgahelyszínként szolgáló iskolák költségeinek, az írásbeli és szóbeli vizsgáztatást végző tanárok vizsgáztatási díjainak kifizetését - mondta el Pósfai Péter, az OKÉV főigazgatója. Az írásbeli feladatlapok és hanganyagok, valamint a szóbeli tételsorok sokszorosítása a tavalyi évhez hasonlóan előreláthatólag mintegy 120 millió forintba kerül majd - tudta meg a Napi Gazdaság az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) sajtóosztályán.

A tárca a sokszorosításra vonatkozó közbeszerzések eredményeképpen hosszú távú szerződéseket kötött a nyomdai tevékenységek elvégzésére. Az érettségiket korábban a belügyi és az oktatási tárca közösen finanszírozta, mostanra azonban az erre elkülönített összeg teljes egészében az OKM-hez került.

Utána osztják szét

A pénzt csak az érettségi vizsgaidőszak lezárulta után, az emelt és középszintű vizsgák számának ismeretében osztjuk szét - mondta a lapnak Szüdi János közoktatási szakállamtitkár. A Szent István Közgazdasági Szakközépiskolában idén az esti tagozatosokkal együtt mintegy 180 tanuló maturál öt tantárgyból, az összes költség 3-4 millió forintra rúg.

A számlát az oktatási tárca állja, de nekünk kell megelőlegezni ezt a nem kis összeget, amit viszont hozzánk a tapasztalatok szerint csak november végén utalnak majd át - mondta a lapnak Hegedűs Sándor igazgató. Az intézményvezető szerint ez a gyakorlat azért jelent gondot - és ezt már többször jelezték is mind a fővárosnak, mind a minisztériumnak -, mert például a nyári felújításokra éppen akkor nem marad pénz, amikor azokat el kellene végezni.

Fajlagos költség

A fejkvóta egyébként messze nem fedezi a valós költségeket: az olyan "mellékes" kiadások, mint a borítékok, a nyomtatás, a vizsgabizottsági elnöknek kötelezően küldendő dokumentumok postaköltsége nagyon megdobja az új, kétszintű érettségivel járó kiadásokat. Csak az új típusú tételsorok a forrásokkal, mellékletekkel együtt, megfelelő példányszámban több ezer oldalt tesznek ki - mondta a Napi Gazdaságnak egy név nélkül nyilatkozó iskolaigazgató, aki úgy véli, hogy náluk az anyagköltség (papír, nyomtatópatron) a végső számlának akár 15-20 százalékát is kiteheti.

Az adminisztrációs feladatok ellátása - az írásbeli dolgozatok részpontszámainak felvitele az érettségi rendszerbe, jegyzőkönyv felvétele minden mozzanatról - és ezek későbbi tárolása szintén komoly humán- és pénzügyi erőforrásokat vesz igénybe. Emellett különösen magas az egy tárgyból érettségizőkre, a külsősökre és az előrehozott vizsgát tevőkre eső fajlagos költség, hiszen ezek a tanulók általában kevés tárgyból érettségiznek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!