Mátyás
-6 °C
1 °C

Az amerikai cégek a legértékesebbek

2004.05.28. 11:38
Továbbra is az egyesült államokbeli cégek uralják a Financial Times ötszázas listáját, amely a piaci érték alapján rangsorolja a vállalatokat.
A világ tíz legértékesebb vállalata közül nyolc amerikai, az európai cégeknek csak a kilencedik és tizedik hely jutott a Financial Times tegnap közzétett ötszázas listáján, amely a 2004. március 25-i árfolyam alapján számolt tőzsdei kapitalizáció alapján rangsorolta a világ cégeit. Az ázsiaiak közül a legjobban a Toyota szerepelt, amely tíz helyet előreugorva a 16. lett.

Gyenge európaiak

Az első két helyen váltotta egymást a General Electric és a Microsoft, miután az utóbbi alig, az előbbi viszont 40 milliárd dollárral növelte piaci értékét az elmúlt év folyamán. Bár az amerikai cégek száma 240-ről 227-re csökkent a teljes listán, így is messze vezetnek az országok között, hiszen a második helyen álló Japán csak 58 vállalattal szerepel.

Az európai vállalatok viszonylagos gyengeségét mutatja, hogy a világ száz legértékesebb cége között csak 29 uniós cég van, amerikai viszont 55. A 29 uniós vállalat közül kilenc brit, hat francia és öt német. E három EU-országon kívül még olasz, spanyol, finn és holland céget találhatunk a top százban. A brit-holland Shell a tavalyi nyolcadikról a 13. helyre csúszott vissza, helyette viszont a brit HSBC került az első tíz közé. A francia cégek közül a Total van a legjobb helyen a teljes listán: a 23-on, viszont a 40. helyig kell lemenni ahhoz, hogy az első német céget, a Deutsche Telekomot megtaláljuk.

Az új EU-tagországokból egy vállalat sem került rá a globális ötszázas listára és az ötszázas európai listán is csak a 283. helyen van a legértékesebb, a lengyel Pekao bank. Ezen a listán három magyar, három lengyel és három cseh cég található.