Kornélia
-1 °C
15 °C

Euróban szed adót az ETA

2001.09.04. 14:41
Az euróra való átállás annyira magával ragadta az unió tagjait, hogy az alól még az ottani terrorszervezetek sem vonhatták ki magukat: a baszk ETA legújabb körlevelében már a közös pénzben kérte a "forradalmi adót".
Filozófiája hiába ősmarxista, a Baszkföld függetlenségéért és a baloldali diktatúráért küzdő ETA a jelek szerint követi a pénzügyi változásokat. Alighogy az EU hatóságai elkezdték az euróérmék kiszállítását, a terroristák zsaroló levelet írtak baszkföldi vállalkozóknak.

Egyre többet követelnek

A szervezet ezúttal arra hívta fel a megfélemlített vállalkozók figyelmét, hogy a rendszeresen követelt forradalmi adót ezúttal euróban kéri. A spanyol közszolgálati rádió keddi híradása szerint cégenként 30 ezer és 60 ezer euró (7,5 - 15 millió forint) sarcot követelnek. Az ETA néhány hónappal ezelőtt emelte a tarifát, annak nyomán, hogy a megzsarolt vállalatoknak a 90 százaléka vonakodik fizetni - állította a rádió.

Rászállnak az ismert személyiségekre is

A kollektivista alapon álló szervezet egyik fontos bevételi forrása a megfélemlítéssel kicsikart "adó". Az idén eddig 11 emberrel végző banda - illetve a hozzá kapcsolódó politikai párt - fokozódó népszerűtlenségének egyik fontos oka az egyébként élénk gazdaságú régió vállalkozóira rendszeresen kivetett sarc. Ezt a cégeken kívül híres, gazdag magánszemélyektől is igyekeznek behajtani. Ilyen jellegű zsarolás áldozata volt például a neves - volt francia válogatott focista, Bixente Lizarazu.

Nem válik be a zsarolás

A helyi választási eredmények jelzik, hogy a lakosság fokozatosan pártol át a mérsékelten nacionalista szervezetekhez.