Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megnyílt az út az EU bővítése előtt

2002.10.28. 12:35
Az EU hét végi brüsszeli csúcstalálkozóján a tagállamok megállapodtak a bővítés még nyitott kérdéseiben. Magyarország az első évben 200 millió euróval többet kap az EU költségvetéséből, mint amit oda befizet. Ezzel szemben a regionális felzárkóztatás címén kapott támogatás kisebb lesz a Brüsszel által korábban javasolt összegnél.
A NAPI Gazdaság brüsszeli tudósítójának híradása szerint az EU brüsszeli csúcstalálkozóján elhárultak az unió bővítésének akadályai, miután francia-német külön megállapodás eredményeként megszületett az EU közös álláspontja a tíz új tag felvételének finanszírozásáról. A kompromisszum lényege, hogy az agrárköltségvetést 2007-től befagyasztják, ugyanakkor a strukturális alapokat lefaragják és a védzáradék hatályát egy évvel meghosszabbítják.

Brüsszel ajánlata

Ami az agrárbüdzsét illeti, ez 2007-től 2013-ig csak évi 1 százalékkal emelkedhet a 2006-ra előirányzott összeghez képest az infláció kompenzálása érdekében. Az EU költségvetésének felét kitevő agrárbüdzsé három elemből tevődik össze: ezek a közvetlen jövedelemtámogatás, a piacszabályozást szolgáló felvásárlási (intervenciós) alap és a vidékfejlesztés. A megállapodás szerint ez utóbbi változhat, az előző kettő azonban nem emelkedhet. Vagyis a 2006-os összegből kell kigazdálkodni az új tagoknak is járó, de csak fokozatosan bevezetendő jövedelemtámogatást, ami 2013-ra éri el az EU-gazdák jelenlegi szintjét.

A költségvetési terhek legnagyobb részét viselő Németország követelésére kétmilliárd eurót lefaragtak a strukturális alap 2004-2006-ra előirányzott összegéből, ami a bizottság javaslata szerint 25 milliárd euró lett volna.

Főként holland nyomásra módosítottak a védzáradék hatályán. Brüsszel eredetileg azt javasolta, hogy a csatlakozást követő két évben bizonyos jogok felfüggesztésével szankcionálhassák, ha az új tagok nem teljesítik a joganyag átvételével kapcsolatos vállalásaikat és ez súlyos zavart okozna a tagállamok belső piacán, az általános gazdasági állapotokban vagy a bel- és igazságügy területén. Az elfogadott módosítás értelmében szankciók az első három évben hozhatók és ezek hatálya túllépheti a három évet. A védzáradékot már a csatlakozás pillanatában is hatályba léptethetik, ha a bizottság ezt javasolja a tagjelöltek felkészültségéről a bővítés előtt fél évvel készített jelentésében.

200 millió euróval kapunk többet, mint amennyit befizetünk

A csúcstalálkozón hozott döntés értelmében az új tagországok a belépés évében nem járhatnak rosszabbul anyagilag a csatlakozás előtti évhez képest. Magyarország esetében ez azt jelenti, hogy a tagság első évében az EU kasszához való hozzájárulást körülbelül 200 millió euróval haladja meg a különféle alapokból érkező támogatások összege. Miután a befizetési kötelezettségek előbb életbe lépnek, mint bizonyos támogatások, enyhíteni kellett ez utóbbiak igénybevételének feltételeit. Ennek értelmében a felzárkóztatást szolgáló strukturális és kohéziós alapok 16 százalékát előlegként le lehet hívni, ha a projekteket a bizottság jóváhagyta, míg a jelenlegi tagoknál ez csak 7 százalék.

Az EU ezért felszólítja a tagjelölteket, hogy már 2003-ban lássanak neki a projektek kidolgozásának, hogy Brüsszel a csatlakozást követően minél hamarabb elbírálhassa azokat. További könnyítés, hogy a strukturális alapból járó összegek egyharmada átcsoportosítható a kohéziós alapból járó támogatásokra, ahol az előírt társfinanszírozás összege alacsonyabb, mint a strukturális támogatásoknál. A jelenlegi tagok maximum 10 százalékot csoportosíthatnak át. A két alap 3 százalékát Brüsszel már az első évben átutalja egy zárolt számlára, ami megkönnyíti a kifizetéseket.

Mire számíthat Magyarország?

A brüsszeli csúcstalálkozó idején a soros dán elnökség többször is nyomatékosan hangsúlyozta, hogy a további csatlakozási tárgyalások során még van lehetőség a feltételek módosítására, a közös EU-álláspont kialakításának nehézségei nyomán mindazonáltal láthatóan igen szűk a mozgástér. Mire számíthat Magyarország? Az agrártámogatások bevezetésének időtartamát talán csökkenteni lehet oly módon, hogy a csatlakozási szerződésben csak 2007-ig rögzítik az összegeket.

A csúcstalálkozón született megállapodás nyitva hagyja a közös mezőgazdasági politika 2007-től érvényes reformjának lehetőségét, aminek vitájában pedig már az újak is teljes jogú tagként vesznek részt. Magyarország 2006 végéig a 23 milliárd euró összegű strukturális és kohéziós alapok 12 százalékára jogosult. Mivel az összegből az utolsó pillanatban faragtak le, lehetséges, hogy sikerül a tagjelölteknek valamennyit megmenteni. Súlyos feltétel a védzáradék hatályának módosítása, de elképzelhető, hogy az EU engedékeny lesz és belemegy: bármely korlátozás csak 2006 végéig lehet érvényben.