Benedek
-5 °C
5 °C

Franciaország csökkenti az adóterheket

2003.04.08. 09:35
Bár Pierre Raffarin francia miniszterelnök változatlanul egyetért az Európai Unió stabilitási és növekedési paktumában foglaltakkal, és kiáll a szabályok betartása mellett,- az ország korántsem felhőtlen pénzügyi helyzetének dacára adócsökkentést ígér 2004-re.
- 2004-ben csökkentjük az adóterheket - nyilatkozta a France 3 televíziónak és a France Info Radionak adott közös interjúban Pierre Raffarin, aki bírálta az előző, szocialista kormányzatot amiatt, hogy az nem hajtotta végre a szükséges reformokat még 2000-ben, amikor a gazdasági növekedés magasan szárnyalt

Stagnáló kiadások

Pierre Raffarin nyilatkozata nem sokkal azután hangzott el, hogy az Európai Unió megtette az első büntető intézkedést a költségvetési hiányküszöböt átlépő Franciaország ellen.

A miniszterelnök elmondta, hogy a francia kormány és az Európai Bizottság megegyezett: Franciaországban szükség van a reformok végrehajtására és a kiadások korlátozására. Az ország pénzügyi kötelezettségeit továbbra is teljesítik, a hiány csökkentése érdekében viszont nullára szorítják a kiadások növekedését.

Reformok jönnek

Az Európai Bizottság szerdán figyelmeztetésben jelezte, hogy Franciaország az idén 3,7 százalékos, 2004-ben pedig 3,6 százalékos költségvetési hiány elé néz, messze meghaladva ezzel a stabilitási és növekedési paktumban előírt maximális 3 százalékot. Tavaly a francia költségvetés hiánya a nemzeti össztermék 3,1 százalékára emelkedett, s erre az évre szólóan a kormány 3,4 százalékos hiánnyal számol.

Pierre Raffarin ugyanakkor ígéretet tett arra is, hogy 2003 végéig véghezviszi a kormány sokat vitatott nyugdíjreformját, a betegbiztosítási és az állami közigazgatási reformot. A nyugdíjtörvényt hamarosan a parlament elé terjesztik.

Tiltakozási hullám

A jelenlegi nyugdíjrendszer megtartásáért tüntető állampolgárok mozgalma a napokban komoly közlekedési káoszt okozott. A tiltakozók miatt több száz belföldi és európai repülőjáratot nem indítottak el, ugyanakkor Párizsban és más városokban is jelentős fennakadások voltak, az ingázók nem jutottak el munkahelyükre.

Francis Fillon társadalomügyi miniszter március végén dolgozta ki a kormány javaslatát, amely szerint a jelenlegi nyugdíjrendszert rugalmasabbá teszik, ugyanakkor az állami szektorban érvényes hozzájárulási időszakot fokozatosan a magánszektorban érvényes szintekhez igazítják.