Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Eredménytelen volt az EU–kínai csúcs

2006.09.13. 08:26
Ígéretekben nem volt hiány a tegnap Helsinkiben lezajlott EU-kínai üzleti csúcstalálkozón, ugyanakkor konkrét megállapodásokról nem adtak számot a hírügynökségek.

Ven Csia-pao kínai miniszterelnök kijelentette: megértik a környezetvédelemmel, az egyre dagadó kínai exporttöbblettel és a szellemi tulajdonjogok védelmével kapcsolatos európai aggályokat, és igyekeznek megoldást találni a problémákra. Peking célja az, hogy a következő öt évben tíz százalékkal mérsékelje az óriási ország szén-dioxid-kibocsátását, szigorúbban fellépjen a termékhamisítások ellen és "különböző lépéseket tegyen" a kereskedelmi többlet lefaragására - mondta, ám konkrétumokról nem beszélt.

Márpedig az export viszszafogására különösen nagy szükség volna, hiszen augusztusban minden korábbinál magasabb szintre, 90,8 milliárd dollárra nőtt Kína exportja; ez 32,8 százalékos(!) növekedésnek felel meg az előző esztendő azonos hónapjához képest.

Európai részről Günter Verheugen ipari biztos rámutatott arra, hogy Kínának a WTO tagjaként be kell tartania a nemzetközi kereskedelem szabályait, és nincs joga protekcionizmust emlegetni akkor, amikor Brüsszel védőintézkedéseket vezet be például a dömpingáron piacra dobott kínai lábbelik ellen. Javítani kell az európai cégek tevékenységének feltételeit, megkönnyítve például a leányvállalatok létrehozását - tette hozzá.

A csúcstalálkozó házigazdája, Matti Vanhanen finn miniszterelnök kiemelte: a szellemi tulajdonjogokkal kapcsolatos problémák sok európai vállalatot visszatartanak attól, hogy Kínában beruházzanak. Miközben a politikai vezetők továbbra is a jól ismert vádakat ismételgetik, a vállalatok újabb és újabb üzleteket hoznak tető alá.

Olli-Pekka Kallasvuo, a Nokia vezérigazgatója éppen tegnap jelentett be egy kétmilliárd dollár értékű kínai üzletet; a francia Airbushoz és egy sor más európai nagyvállalathoz hasonlóan ma már a finn mobiltelefon-gyártó számára is Kína számít a legnagyobb piacnak. Becslések szerint 1990-2005 között az unió vállalatai körülbelül 220 milliárd euró profitot vittek haza Kínából.