Auguszta
-7 °C
0 °C

Az EU elmeszelte a VW-törvényt

2007.10.23. 11:41
Az Európai Bíróság szerint akadályozza a tőke szabad áramlását a Lex Molhoz hasonló VW-törvény, ezért az jogszerűtlen.

A német államnak nincs jogában korlátoznia a Volkswagen (VW) autókonszern részvényeseinek jogkörét. Az Európai Bíróság keddi ítéletében igazat az Európai Bizottságnak, amely a tőke szabad mozgásának korlátozása miatt indított eljárást a német autógyár ellen.

Tulajdontól függetlenül

A tőke szabad áramlását biztosító uniós intézkedésbe ütközik az a még 1960-ban hozott német törvény, amelynek értelmében a Volkswagen-részvényesek - részvénytulajdonuk mennyiségétől függetlenül - csupán 20 százalékos beleszólási joggal rendelkezhettek. A bíróság szerint nincs jogában a szövetségi államnak és Alsó-Szászország tartománynak ahhoz sem, hogy mindaddig két-két tagot delegáljon a cég felügyelő bizottságába, amíg a társaságban részvényekkel rendelkezik.

A VW-törvény célja az volt, hogy megakadályozzák a legnagyobb európai autógyár esetleges külföldi átvételét. A törvény ellen 2005-ben lépett fel az Európai Unió brüsszeli bizottsága, amikor a luxemburgi Európai Bíróságnál eljárást indított a berlini kormánnyal szemben.

A keddi döntés utat nyit a luxusautókat gyártó Porsche számára, hogy érvényesíthesse jogait a Volkswagennél, mert már jóideje megszerezte a VW-részvények 31 százalékát. A Porsche élén álló Bernd Pischetsrieder eddig nem nyilatkozott arról,hogy cége idővel a Volkswagen teljes átvételét tervezi, de jól értesült források szerint a Porsche további VW-részvények felvásárlását tervezi.

Az ítéletnek kihatása lehet majdan a Lex Molként elhíresült magyar törvénymódosításra, amely a napokban igyekezett különleges jogokkal felruházni a stratégiai jelentőségű magyar cégeket, arra az esetre, ha ellenséges célú külföldi felvásárlások célpontjai lennének. Brüsszel már vizsgálja a törvényt, és még elfogadása előtt felszólította a magyar kormányt, hogy legyen tekintettel az uniós szabályozásokra.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!