Szilárda
-4 °C
3 °C

Kudarc az euró?

2004.07.22. 09:24
A támogatók szerint bevált a közös pénz, ellenzők szerint azonban teljes kudarc az ötéves euró. Mindazáltal Brüsszel elismeri, hogy még kemény munka van hátra, főként az euróövezetre jellemző lassú gazdasági növekedés problémája miatt.
Az Európai Unió 12 tagországában bevezetett euró számlapénzként 1999 januárjában született meg, majd 2002 januárjától bankjegyek és pénzérmék formájában is forgalomba került, helyettesítve a bevezetését elfogadó 12 tagország nemzeti valutáját.

A közös pénz ügyében a gazdasági szakértők véleménye az előkészületek időszakában megoszlott. Egyesek az euróövezet gazdasági bénulásától tartottak, a 12 különböző országban használt azonos pénznem óhatatlan rugalmatlansága miatt. Mások viszont épp ellenkezőleg, úgy vélekedtek, hogy az árfolyam-ingadozás kockázatainak felszámolása, valamint az euróövezet tagországai közötti kereskedelmi kapcsolatok megélénkülése fellendíti a gazdasági növekedést és jelentősen növeli az EU súlyát a nemzetközi piacon.

Pozitív értékelés - fenntartásokkal

Most közzétett jelentésében a bizottság sokoldalú értékelést nyújt: "az euró nem cáfolt rá sem a bírálók, sem a támogatók előzetes elképzeléseire". A jelentés szerint "az euró kulcsfontosságú szerepet játszott Európa gazdasági integrációs folyamatának felgyorsításában, és egyre inkább nyilvánvalóvá válik, hogy bevezetése fellendítette a tagországok közötti gazdasági kapcsolatokat".

Mindazáltal Brüsszel elismeri, hogy még kemény munka van hátra, főként az euróövezetre jellemző lassú gazdasági növekedés problémája miatt. Az euróövezet gazdasági növekedése 2003-ban csupán 0,4 százalék volt, míg az euróövezetből kimaradó Egyesült Királyságban 2,1 százalék, az USA-ban valamivel több mint három százalék, Kínában pedig meghaladta a kilenc százalékot.

A Bizottság további kihívásokat is megjelölt, úgymint az elöregedő lakosság problémájának kezelésére való felkészülést, illetve a tíz új tagország integrálását.

Az euró nem hibás

- Igen látványos öt évet tudhat maga mögött az euró - nyilatkozta Katinka Barysch, az Európai Reform Központ gazdasági szakértője. - Ha felidézzük az euró bevezetése körüli hangulatot, emlékezhetünk arra, hogy az előrejelzések teljes katasztrófáról szóltak. Ezzel szemben semmi borzasztó nem történt. Az új pénz bevezetése annyira zökkenőmentesnek bizonyult, amennyire ez csak lehetséges volt - mondta a szakértő.

Katinka Barysch szerint az euróövezet szerény gazdasági növekedése miatt nem elsősorban az euró tehető felelőssé, hanem sokkal inkább a két Németország újraegyesítése, amely alaposan lefékezte Európa legnagyobb gazdaságának növekedését.

Munkanélküliséget hozott

Az euró pozitív megítélését azonban nem mindenki osztja. Ian Davidson brit parlamenti képviselő, az euróellenes mozgalom vezetője így nyilatkozott: "A Bizottság sikerként könyveli el az euró első öt évét, s megfeledkezik arról, hogy az új pénz csökkentette a gazdasági növekedést, és fokozta a munkanélküliséget az euróövezet több országában. Az Európai Központi Bank kudarcot vallott, a pénzügyi szabályozás teljes káoszba fulladt. Aki mindezek ellenére úgy gondolja, hogy az euró működik, az nem e világból való."

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!