Bernadett
-2 °C
4 °C

A német bankároknak nem tetszik az erős euró

2003.01.23. 10:36
Kapcsolódók (1)
Romboló hatással lehet az amúgy is gyengélkedő európai gazdaságra, ha az euró - eddigi tendenciáját folytatva - tovább erősödik, figyelmeztetett a német bankszövetség. Az arany ára szerdán hat éve nem tapasztalt magasságba szökött.
Az euró 1,07 dollárnál is többet ért szerda reggel, s ez az arány minden eddigi rekordot megdöntött. Az erősödést a dollár gyengülése is elősegítette, ez George Bush iraki háborút sürgető kijelentései hatására következett be. Az euró egy évvel ezelőtt 86 centért cserélt gazdát, így a mostani pozíció 25 százalékos növekedést jelent.

Moderált erősödést

Az erős euró rontja az eurózóna országainak versenyképességét a külföldi exportpiacokon. Mindez éppen akkor történik, amikor az egyébként sem éppen remeklő eurózóna-tagállamok, különösen Németország, a múlt évi gazdasági "alulteljesítést" próbálják kiheverni.

A német bankárszövetség tagjai szerint az euró további erősödése "moderált ritmusban" kell, hogy történjen, mert ellenkező esetben a folyamat immár romboló hatással lehet az európai gazdaságra. A gazdasági szakemberek jegybanki kamatcsökkentésben bíztak, ám (miután múlt év decemberében fél százalékkal csökkentette irányadó kamatait,) az Európai Központi Bank még kivár a módosítással.

Drágul az arany

A kamatcsökkentés körüli találgatások mellett az európai tőzsdék szerdán a várható háború híreire reagáltak: a tőzsdeindexek már a reggeli nyitáskor egy százalékkal estek, s zárásra a mínusz több helyen megduplázódott. A befektetők hagyományosan az aranyhoz fordultak, egy uncia arany ára 1997 márciusa óta nem látott magasságba emelkedett, 360,25 dollárt is ért.