Botond, Mózes
EUR 389,68 Ft
USD 373,41 Ft
12 °C
29 °C

Az európai jegybank nem sürgeti az eurót Magyarországon

2003.02.26. 13:21
Járai Zsigmond jegybankelnök szerint legkorábban 2008-ban lehet azzal számolni, hogy csatlakozunk az eurórégióhoz. Az Európai Unió nem fogja sürgetni, hogy új tagjai minél korábban lépjenek be az eurórégióba - nyilatkozta egy konferencián Ernst Welteke, az Európai Központi Bank Tanácsának tagja.
Az Európai Központi Bank (EKB) nem fogja arra szorítani az Európai Unió új tagjait, hogy gyorsan lépjenek be a monetáris unióba is. Az idő előtti, elhamarkodott belépés meghaladná egyes országok pénzügyi szektorának a kapacitását - közölte egy frankfurti tanácskozáson Ernst Welteke, a német jegybank elnöke, az EKB Tanácsának tagja.

Járai: legkorábban 2008-ban

A Németország európai szerepe címmel rendezett eszmecserén Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank elnöke óvatosan nyilatkozott a monetáris unióhoz való magyar csatlakozásról. Ezzel legkorábban 2008-ban lehet számolni.

Az euróövezethez tartozó országok inflációs rátájához képes a magyar túlságosan magas, ezen kívül Magyarországnak gondjai lennének, ha a 3 százalékos deficithatár betartására szorítanák közvetlenül az EU csatlakozás után. Magyarországnak a pénzügyi és a bankszektor versenyképességét is jelentősen növelnie kell.

Többen is túllépik a deficithatárt

Az euróövezethez tartozó országok még a kilencvenes években elfogadták, hogy az államháztartási deficit a GDP-hez mérten nem lehet három százaléknál magasabb. A határt azonban több ország is túllépte már: Portugália, Németország, s valószínűleg Franciaország is.

Welteke véleménye szerint hiányzik az európai perspektíva, az euróövezeti tagság feltételéül szabott kritériumokat néhány ország figyelmen kívül hagyja, vagy diszkreditálja. Egyre nagyobb vita folyik arról is, hogy méltányos-e az EKB közös pénzpolitikája az egyes országok esetében.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek