Svédországban "Európa igen - euró nem" névvel indult mozgalom

2003.03.14. 09:52
Europa ja - euro nej, azaz Európa igen - euró nem névvel Svédország EMU-tagságát ellenző mozgalom született a napokban. A kezdeményezéshez közismert szaktekintélyek adták nevüket. Az euró svéd támogatói sem ültek tétlenül: szerintük semmi kétség nem lehet afelől, hogy megérett a helyzet az euró bevezetésére.
Mióta Göran Persson miniszterelnök eldöntötte, hogy 2003. szeptember 14-re népszavazást ír ki az euró bevezetéséről, a közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy Svédországban folyamatosan csökken az euró népszerűsége. A TEMO februári felmérése szerint a megkérdezettek 41 százaléka támogatná az ország csatlakozását az Európai Monetáris Unióhoz (EMU), míg 46 százalékuk ellenzi ezt. Mindazonáltal az euró támogatói váltig hangoztatják, hogy itt az ideje a svéd euró bevezetésének.

Ellenvetések

Az Európa igen - euró nem mozgalom hárompontos platformban fejtette ki ellenvetéseit a közös európai valutával szemben. A csoport elsőként azzal érvelt, hogy a valutaárfolyam változékonysága Svédországnak javára vált. Az euró ellenzői azt is hangsúlyozták, hogy Svédország sokkal nagyobb fejlődést tanúsított, mint az EMU-tagországok. Példaként az európai uniósnál magasabb svéd gazdasági növekedést és alacsonyabb munkanélküliségi rátát említik.

A csoport nehezményezi, hogy az euró bevezetése a svéd autonómia feladását feltételezi. A Svédország gazdaságpolitikáját illető döntéseket az Európai Központi Bank hozná meg Frankfurtban, anélkül, hogy rálátása lehetne a tényleges helyzetre. Ráadásul a döntés joga felelősségre nem vonható személyeket illetne meg. Végül az euró bevezetését ellenző csoport azt kifogásolja, hogy az eurórégió gazdaságpolitikáját a nagy tagországok gazdasági fejlődése határozza meg. "Amennyiben a svéd gazdasági viszonyok nem követik a nagy országokét, gazdasági kiegyensúlyozatlanság és alacsonyabb gazdasági növekedés vár ránk." - közlik véleményüket. Az EMU nemhogy közelebb hozná, éppenhogy megosztja majd Európa népeit és országait, jelentik ki az ellenzők.

Az Európa igen - euró nem mozgalom néhány jeles személyiséget nyert meg az ügynek: Karl-Gustav Löfgrent, az Umeå Egyetem Dean professzorát, a Nobel-díj bizottság egyik tagját, Stefan de Vyldert, a Stockholmi Gazdasági Iskola professzorát és Kerstin Jacobssont, a Stockholmi Egyetem szociológiai professzorát.

A pro-euró tábor visszavág

Az euró svéd támogatói a héten visszavágtak Strasbourgban, ahol az Európai Parlament jóváhagyta a 2002-es svéd konvergenciaprogramról készült jelentést. "A mai szavazás nyilvánvaló üzenete, hogy Svédország a legjobb úton halad az euró bevezetése felé", nyilatkozta a jelentés elkészítője, Olle Schmidt, európai parlamenti svéd liberális képviselő. A jelentés megállapítja, hogy Svédország a kritériumok teljesítését követően azonnal csatlakozhat az eurórégióhoz. A fennmaradó két követelmény, amelynek teljesítése még hátravan: a Svéd Központi Banktól teljes függetlenségének megteremtése és a valutaárfolyami mechanizmus (ERM) feltételeinek való megfelelés.

- Semmi kétség afelől, hogy Svédország gazdasága stabil. Svédország készen áll az euróra! - mondta Olle Schmidt, arra ösztönözve a svédeket, szavazzanak igennel, ezáltal tegyék lehetővé, hogy Svédország is befolyásolhassa az európai gazdaság jövőjét.  • Tippek
  • Bankszámla