Zita, Mariann
8 °C
21 °C

Bérfeszültség az Európai Parlamentben

2003.03.27. 09:43
Az Európai Parlament képviselőinek asztalára került az a jelentést, amely korlátozná a honatyáknak járó havi bért. Ugyanazért a munkáért az olasz képviselők eddig 11 779 eurót, a spanyolok 2540 eurót kaptak. Egy cseh képviselő négyszáz eurót keresne.
Az Európai Parlament tagjainak új státusát rendező, vitatott javaslat kedden került a jogi bizottság elé. A Willi Rothley német szociáldemokrata képviselő által kidolgozott tervezet pontosan megállapított, egységes összeget javasol honatyai alapfizetésként, s a javaslat szerint a bér nem haladhatná meg az Európai Bíróság ügyvédi alapbérének felét, azaz havi 8000 eurót.

A jelentés ellenzői szerint az előterjesztők maguk is tudják, hogy a tanács nem fogja elfogadni javaslatukat, tehát egyszerű időhúzásról, a reform elodázásáról van szó.

Ugyanazért a munkáért 11 779 és 2540 euró

Az Európai Unió tagországainak nemzeti parlamentjébe beválasztott honatyák tavaly szeptemberi bére:
Ausztria - 7500 euró;
Belgium - 5544 euró;
Dánia - 5570 euró;
Egyesült Királyság - 7216 euró;
Finnország - 4541 euró;
Franciaország - 5169 euró;
Görögország - 4800 euró;
Hollandia - 6467 euró;
Írország - 5984 euró;
Luxemburg - 4637 euró;
Németország - 6878 euró;
Olaszország - 11 779 euró;
Portugália - 3448 euró;
Spanyolország - 2540 euró;
Svédország - 4800 euró
Az első közvetlen európai parlamenti választások óta mindeddig nem sikerült kidolgozni a képviselők közös státusát. Jelenleg a különböző nemzetiségű honatyák és honanyák jelentősen eltérő bért kapnak, ugyanis mindegyikük a saját országa nemzeti parlamenti tagjainak fizetését veszi fel. A legnagyobb havi összeget - 11 779 eurót - az olasz képviselők kapják, míg a legrosszabbul fizetett európai parlamenti képviselők a spanyolok, akik tavaly szeptemberben 2540 eurót vittek haza.

Piia-Noora Kauppi finn képviselő és az Európai Parlament több más tagja azt szeretné, hogy még a 2004-es parlamenti választásokat megelőzően sikerüljön megegyezni a tanáccsal, bevezetni a reformot, átalakítani az egész fizetési rendszert.

Ugyanazért a munkáért 11 779 és 400 euró?

Amennyiben ez nem történik meg, sokan attól tartanak, hogy a választási kampány idején a választópolgárok jelentős mértékben a képviselők nagy hasznot hozó külön juttatásaira és havi béreire összpontosítanak majd. A parlamentnek szintén érdeke, hogy még az Európai Unió jövőre esedékes kibővítése előtt sikerüljön végrehajtani a fizetési rendszer reformját. A jelenlegi törvények alapján ugyanis például egy 2004 júniusában megválasztandó cseh honatya havi bére alig 400 euró lenne, ugyanannyi, mint a cseh parlament bármely tagjának.

Az új rendszabály elfogadásához az Európai Parlamentben egyszerű többségre, a tanácsban viszont minősített többségre van szükség. Egy új statútum elfogadását megelőzően viszont a tanács a külön juttatások rögzítését kéri - és egyesek szerint ez a legfőbb akadálya a helyzet rendezésének. Willi Rothley előterjesztése nem kínál megoldást a tanács kérésére, hiszen ragaszkodik ahhoz, hogy a parlamentnek álljon jogában autonóm módon dönteni a különféle költségek megtérítése és a külön juttatások - utazási költségek, megélhetési juttatás, titkári segély, szociális juttatások stb. - felől. Ezek a különleges juttatások jelentősen felduzzasztják egy európai parlamenti képviselő jövedelmét. A Rothley-jelentést az Európai Parlament áprilisi strasbourgi plenáris ülésén terjesztik végső szavazásra.