Zoltán
-4 °C
9 °C

Ötvenezer állást fenyeget a holland dohánytörvény

2003.05.28. 10:59
A holland dohányzásellenes törvények miatt várhatóan 50 ezer munkahely szűnik meg az ország vendéglátóiparában. Noha a kormány ad némi engedményt a kávézóknak, a vendéglőknek és a hoteleknek, a vendéglátósok folytatják kampányukat, ragaszkodnak a dohányzás teljes körű engedélyezéshez.
A felmérések szerint a dohányzás betiltása után a holland kávézók és éjszakai szórakozóhelyek forgalma 30 százalékkal csökkenne, az éttermekbe 10 százalékkal kevesebb vendég járna. A változtatás igen jelentős réteget érintene, hiszen a holland vendéglátóiparban 400 ezren dolgoznak.

Jog a füstmentes környezethez

A holland kormány először 2002-ben szigorította dohányzásellenes jogszabályt, így 2003 elején tilos lett a dohánytermékek árusítása a 16 éven aluliaknak. A törvény szerint minden alkalmazottnak joga van a füstmentes környezethez, a munkáltatónak kötelessége a törvényi előírásokat betartatni.

A vendéglátós nem alkuszik

A 2004 elején életbe lépő újabb szabályozás értelmében megszűnik a dohányzó szakasz a vonatokon. (A buszokon, villamosokon és a metrón már régóta tilos a füstölés.)

A szórakoztatóipar számára a kormányzat hajlandó kivételt tenni: a törvényjavaslatot úgy változtatták meg, hogy az éttermekben, kávézókban és hotelekben - meghatározott keretek között - továbbra is rágyújthassanak a vendégek. A vendéglátóipar képviselői azonban folytatják megkezdett tiltakozásukat annak érdekében, hogy a jövőben se legyen rájuk érvényes a tiltás semmilyen formája.