Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Meghamisították a német OECD-jelentést?

2003.05.30. 12:46
Egyre nagyobb vihart kavar, hogy a német kormány megjelenés előtt "átfésülte" az ország gazdasági helyzetét értékelő OECD-jelentést, s a stiláris javítások után - hogy, hogy nem - a gazdaság helyzete kevésbé tűnik lesújtónak, mint az eredeti kézirat alapján.
A botrányt a Handelsblatt robbantotta ki, közreadva, hogy az OECD-jelentésből a német gazdaságra vonatkozó, túlságosan kedvezőtlennek ítélt részeket egyszerűen kivették, helyükbe pedig enyhébb megfogalmazások, sőt, a gazdaságot és a kormány politikáját dicsérő passzusok kerültek. Teljesen kigyomlálták például azokat a megállapításokat, amelyek mielőbbi nyugdíjreformot sürgetnek, s azokat is, amelyek élesen bírálják Németország gazdaságilag két részre szakadását.

Az átalakulás
Ilyen volt (részlet az eredeti OECD-jelentésből):
"Néhány éve Németország gazdasági növekedése az átlagos szintet sem éri el a gyenge belső kereslet és magas munkanélküliség miatt. Ez sérülékennyé teszi a gazdaságot a sokkhatásokkal szemben, s mindezek miatt az ország két éve a stagnálás közelében van."

Ilyen lett (a végleges változat):
"Az egyesülés következtében a német belső kereslet néhány évig gyenge volt, és a gazdaság alacsony növekedést ért el más OECD-országokhoz viszonyítva."

A napilapban megjelentek szerint az iparilag legfejlettebb országokat tömörítő OECD tagjainak lehetőségük van arra, hogy a szöveg megjelenés előtti átolvasásakor kisebb változásokat eszközöljenek. Ám amit a németek tettek, az egy névtelenül nyilatkozó OECD-illetékes szerint nevetséges volt: annyira "puhítottak" a szövegen, hogy annak teljesen megváltozott az értelme.

Schröder rosszul áll

A német gazdaság közismerten rossz helyzetben van. A munkanélküliek száma mintegy 4,5 millió, a gazdaság a két egymást követő negyedévben regisztrált negatív növekedési adatok szerint a recesszió jegyeit mutatja. A németek az EU stabilitási és növekedési paktumának követelményeit sem tudják teljesíteni, ezért vélhetően igen magas összegű bírságot kell majd befizetniük az unió kasszájába.

A német kancellár, Gerhard Schröder pártjának népszerűsége sem áll jól: az SPD-t a Forsa közvélemény-kutatása szerint a lakosságnak mindössze 25 százaléka támogatja. A németeknek csupán 17 százaléka gondolja azt, hogy a szociáldemokraták kihúzzák az országot a nehéz helyzetből, 77 százalékuk egyáltalán nem bízik ebben.