Lehel
17 °C
27 °C

Még 13 milliárd eurónyi régi uniós valuta van forgalomban

2003.08.01. 10:59
Több mint 13 milliárd euró értékű német márka, francia frank, spanyol peseta, olasz líra és más "örökségvaluta" van forgalomban a világon, derül ki egy felmérés most közzétett adataiból.
A régi bankók egy részét emlékbe tették el tulajdonosaik, a többi feltehetően matrac alatt várja, hogy elővegyék. A pénz jelentős része soha többé nem kerül majd a hatságok szeme elé. Enek oka részben az, hogy néhány régi valuta - főként a német márka - kemény valutaként nemhivatalos fizetőeszköz volt Törökországban és a kelet-európai országokban.

Tiszta nyereség

A be nem váltott bankjegyek nyereséget jelentenek a központi bankok, s az érintett kormányok számára. Írországban becslések szerint a hiányzó bankóknak mintegy nyolcvan százaléka nem kerül majd vissza a Központi Bankba, ezért a 234 millió eurós profitot már el is könyvelték. Elveszett líráinak fejében Olaszország 605 millió eurós nyereséggel számol.

A legnagyobb "kintlévősége" Németországnak van: elképesztő, 4,8 milliárd eurónyi márkamennyiség rejtőzködik a nagyvilágban. A Német Központi Bank, a Bundesbank a hiányzó összeget egyelőre nem tervezi nyereségként elszámolni, eleget téve ezzel az Európai Központi Bank kérésének.