Kinga, Kincső
15 °C
31 °C

Nagy-Britannia legbetegebb dolgozói a manchesteriek

2003.08.14. 10:57
"Ha beteg vagy és emiatt ma nem mész be a munkahelyedre, nagy valószínűséggel Manchesterben élsz." A következtetést egy nemrég ismertetett felmérés fogalmazza meg, amelyből az derül ki, hogy Nagy-Britannia és Írország munkaviszonyban álló lakosai közül a leggyakrabban a manchesteriek jelentenek beteget.
A Peninsula munkajogi cég által megrendelt felmérés során több mint 4300 közepes és nagyvállalatot vizsgáltak Nagy-Britanniában és Írországban. Mint kiderült, a manchesteri munkások évente átlagosan 11 napon jelentenek beteget. A sorban követik őket az edinburghiak és a dubliniak, akik évente 9 alkalommal vesznek ki betegszabadságot. A nagyvárosok közül a "legegészségesebbnek" a londoni dolgozók bizonyultak, ők évente átlagosan csupán hét napot hiányoznak betegség miatt.

Kevés lojalitás, sok ételmérgezés

- Manchesterben rengeteg óriáscég működik, itt talán gyengébb a munkaadó iránt érzett alkalmazotti hűség, lojalitás. Az alkalmazottak úgy érezhetik, igazán nincs szükség arra, hogy minden egyes napon bent legyenek a munkahelyen - szolgáltatja a jelenség egyik lehetséges magyarázatát Jane Hillman, a Manchesteri Kereskedelmi Kamara képviselője.

A betegszabadság leggyakoribb oka meglepő módon az ételmérgezés (az esetek 24 százalékában), alig valamivel kevesebben jelentenek beteget háttájéki bántalmak miatt (23 százalék), majd meghűlés, a nátha (21 százalék) következik. Az már korántsem okozott meglepetést, hogy az adatok szerint a betegek leggyakrabban hétfőn vagy pénteken hiányoztak.