Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

A befektetőket riasztaná el a svéd euróreferendum csődje

2003.08.27. 13:06
Kevesebb mint három héttel a svéd euróreferendum előtt az egységes valuta bevezetését ellenző tábor elsöprő fölényben van. Megszólalnak a gazdasági potentátok, s lassan mindenki fenyegetőzik.
Svédország kevésbé lesz vonzó a befektetők számára, amennyiben a szeptemberi népszavazáson a lakosság az euró ellen, a svéd korona megőrzése mellett voksol. Ezt nyilatkozta az Ericsson telekommunikációs multicég svédországi elnöke, Carl-Henric Svanberg. (Ez az első alkalom, hogy a mobilszolgáltató óriás vezetője nyilvánosan állást foglal az euró kényes kérdésében.) Nem mindenki vélekedik azonban így, sőt, akadnak olyan szakértők, akik Finnország esetéből okulva éppen gazdasági megfontolásokból ellenzik az euró bevezetését.

Az árfolyam-ingadozás hatása

Kevesebb mint három héttel a szeptember 14-i népszavazás előtt a svéd korona támogatói 13 százalékponttal jobban állnak az euró bevezetését támogató tábornál, amely ily módon megfeszített kampányolásra kényszerül. Az egyik svéd napilapnak nyilatkozó külügyminiszter, Anna Lindh és Carl-Henric Svanberg Ericsson-vezér szerint amennyiben a svédek megőrzik a koronát, lényegesen csökken majd a befektetések aránya az országban. Ahhoz ugyanis, hogy a külföldi cégek a valutaárfolyam ingadozásával szemben bebiztosítsák magukat, a koronában eszközölt befektetések esetében kénytelenek lesznek magasabb profitot célul kitűzni, s ez nem mindig lesz teljesíthető.

Az elrettentő finn példa

Nem jelent meglepetést, hogy a stockholmi tőzsde, a Stockholmbörsen keményen ellenzi az euró bevezetését. - Tagjaink zöme nemmel fog szavazni - nyilatkozta Tobias Grundberg, az ACI Forex elnöke. A szervezet a svéd valutapiac alkalmazottainak 90 százalékát tömöríti, akik számára a koronaügyletek komoly bevételi forrást jelentenek.

A szomszédos Finnország példája sem kecsegtető. A finnek 1999-ben tértek át a márkáról az euróra (akkor még csak az elszámolásokban, nem készpénzben), s a kereskedelmi forgalom 2001-ben napi 1,9 milliárd dollárra csökkent, miután 1998-ban napi 4 milliárd, 1995-ben több mint napi 5 milliárd volt. A finnországi helyzet elrettentő példaként hat, várhatóan sokan emiatt szavaznak majd az euró bevezetése ellen.

Svédországban a gazdasági növekedés a várakozások szerint az idén 1,2 százalékos lesz, míg az euróövezetben csupán 0,9 százalékos.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft