Judit
3 °C
7 °C

Német lobbi a stabilitási paktum feltételeinek enyhítéséért

2003.09.01. 10:55
Gerhard Schröder német kancellár jelezte, hogy kormánya informális EU-csoportot próbál kialakítani, amely a stabilitási és növekedési paktum szigorának enyhítéséért fog lobbizni.
Schröder a Financial Times tudósítása szerint külföldi újságírók előtt azt nyilatkozta, hogy Németország nem kívánja felmondani a stabilitási paktumot, de előírásait szeretnék "ésszerűen értelmezni".

"Benyomásom szerint több ország gondolkodik hasonló módon, és további országok is csatlakoznának a kezdeményezéshez" - mondta a kancellár.

Német-olasz-francia tengely?

Ilyen nyíltan a német kormány soha nem intézett támadást az utóbbi időben gyakran bírált stabilitási és növekedési paktum ellen. Érdekes, hogy egy nappal korábban francia részről kinyilvánították: megpróbálják betartani a paktum előírásait.

A kancellár nyilatkozatában érzékeltette, hogy a franciák mellett az EU jelenlegi elnökségét ellátó Olaszország is a paktum "átigazítása" mellett áll. A követelmények betartásán keményen dolgozó kisebb országoknak nem tetszik a nagyok ügyködése, úgy vélik, a nagy gazdaságok ezzel a manőverezésekkel a felelősség alól próbálnak kibújni.

Mint ismeretes, a GDP 3 százalékát kitevő költségvetési hiány túllépése miatt Németországra milliárdos nagyságrendű büntetés vár, s Franciaországnak is szankciókkal kell szembenéznie.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?