Valér
-1 °C
0 °C

Új német-francia növekedési terv

2003.09.08. 11:02
Németország és Franciaország közös tervvel áll elő a gazdasági növekedés serkentésére. Sajtóértesülések szerint a "recept" esetleg az egész EU-ra kiterjeszthető.
Szeptember 18-án Berlinben rendezi meg soron következő kétoldalú tárgyalását a német és a francia vezetés. Kiszivárgott hírek szerint egy közös gazdasági növekedési terv kerül terítékre, amely figyelembe veszi az Európai Unió lisszaboni gazdasági céljait és az olasz elnökség megfogalmazta gazdasági elképzeléseket is.

Együtt a növekedésért

A "Együtt a növekedésért" című dokumentumot a német kormány küldte el Párizsba. A terv célja a gazdasági aktivitás, ezen belül is főként az ipari termelés fellendítése. A javaslatot a találkozó után a többi EU-tagországgal is ismertetik, abban a reményben, hogy a következő, decemberi EU csúcstalálkozón már el is fogadják a csomagot. Mint ismeretes, idén mindkét ország megszegi a stabilitási és növekedési paktum előírásait, s gondjaiktól úgy tudnának legkönnyebben megszabadulni, ha végre beindulna a gazdasági növekedés.

Az olasz terv kiterjesztése

A német terv sajtóhírek szerint a lisszaboni csúcstalálkozón megfogalmazott stratégián alapszik, amely szerint 2010-re az EU a világ legversenyképesebb, tudás alapú gazdasága lesz. Ennek a célnak a megvalósulása éppen a lassú gazdasági előrehaladás miatt került veszélybe. A németek azt az olasz tervet is figyelembe vették, amely egy új európai infrastruktúra-hálózat kiépítését tűzi ki céljául, de az eredeti, elsősorban út- és vasútépítési elképzeléseket a kommunikációra, a környezetvédelemre és a kutatásokra is kiterjesztették.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!