Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Alacsonyabb EU-védővámért lobbizik a Világbank

2003.09.08. 11:04
Ha megszűnnének a mezőgazdasági állami támogatás és az importált javakra kivetett adók miatti nagy árkülönbségek, akkor 144 millió szegény ember anyagi helyzete fordulna jobbra. Ez megfelel Észak Afrika csaknem teljes lakosságának -- áll a Világbank legfrissebb jelentésében.
A jelentés a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) közelgő mexikói, cancúni miniszteri csúcsértekezlete előtt látott napvilágot.

Kereskedelmi reformot

A Világbank arra kéri a világgazdaság nagy szereplőit, így az EU-t is, hogy vállaljanak vezető szerepet a kereskedelmi szabályok reformjában, hogy azok a fejlődő országok számára is működőképesek és hasznosak legyenek. A Világbank közgazdászai szerint "megmutathatnák vezető szerepüket azáltal, hogy csökkentik a magas mezőgazdasági támogatásokat, a védővámokat, és megfizethető gyógyszereket biztosítanak a szegény országoknak".

Az elmúlt időszakban elsősorban az EU, az USA és Japán került kereszttűzbe amiatt, hogy piacukat védve magas megkülönböztető vámokat rónak ki a fejlődő országok termékeire.

Az EU cáfol

A statisztikai adatok szerint valóban aránytalanul nagy a különbség a fejlődő és a fejlett országokban készített termékek után fizetendő adók között.

Az Európai Bizottság illetékesei elismerik, hogy sokféle vámilleték van, de visszautasítják azt az állítást, hogy a különbség a fejlődő országokat sújtaná. Ezt azzal igazolják, hogy a fejlődőkkel egy sor egyezménye van az EU-nak, s ezek a megállapodások minden esetben alacsonyabb illetéket írnak elő.

Az afrikai, a karib-tengeri, és a csendes-óceáni államokkal szemben alacsonyak a vámilletékek, egyes esetekben el is törölték azokat. Hasonló a helyzet a mediterrán országokkal és Dél-Afrikával, Chilével és Mexikóval kapcsolatban.

Öt-nyolcszoros különbség

A Világbank illetékesei szerint viszont ez csak manipuláció a számokkal. A fejlődő országok exportőreinek eleve többet kell fizetniük azért, hogy külföldi piacokra juttathassák termékeiket, mint a fejlett országokból származó kereskedőknek. Világbanki adatok szerint ráadásul az iparosodott országok egymás importárujára átlagosan egy százalékos adót vetnek ki, míg a kelet-ázsiai termékek esetében ez 5 százalék, a közel-keleti áruknál 6, a dél-ázsiaiaknál pedig 8 százalék.

Az EU adó-átlaga alacsony, ám szakértők szerint ez elrejti a kiugróan magas illetékeket, amelyeket a fejlődő országok szempontjából kulcsfontosságú - például mezőgazdasági - termékekre szabnak ki.