Endre, Elek
17 °C
30 °C

Alacsonyabb EU-védővámért lobbizik a Világbank

2003.09.08. 11:04
Ha megszűnnének a mezőgazdasági állami támogatás és az importált javakra kivetett adók miatti nagy árkülönbségek, akkor 144 millió szegény ember anyagi helyzete fordulna jobbra. Ez megfelel Észak Afrika csaknem teljes lakosságának -- áll a Világbank legfrissebb jelentésében.
A jelentés a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) közelgő mexikói, cancúni miniszteri csúcsértekezlete előtt látott napvilágot.

Kereskedelmi reformot

A Világbank arra kéri a világgazdaság nagy szereplőit, így az EU-t is, hogy vállaljanak vezető szerepet a kereskedelmi szabályok reformjában, hogy azok a fejlődő országok számára is működőképesek és hasznosak legyenek. A Világbank közgazdászai szerint "megmutathatnák vezető szerepüket azáltal, hogy csökkentik a magas mezőgazdasági támogatásokat, a védővámokat, és megfizethető gyógyszereket biztosítanak a szegény országoknak".

Az elmúlt időszakban elsősorban az EU, az USA és Japán került kereszttűzbe amiatt, hogy piacukat védve magas megkülönböztető vámokat rónak ki a fejlődő országok termékeire.

Az EU cáfol

A statisztikai adatok szerint valóban aránytalanul nagy a különbség a fejlődő és a fejlett országokban készített termékek után fizetendő adók között.

Az Európai Bizottság illetékesei elismerik, hogy sokféle vámilleték van, de visszautasítják azt az állítást, hogy a különbség a fejlődő országokat sújtaná. Ezt azzal igazolják, hogy a fejlődőkkel egy sor egyezménye van az EU-nak, s ezek a megállapodások minden esetben alacsonyabb illetéket írnak elő.

Az afrikai, a karib-tengeri, és a csendes-óceáni államokkal szemben alacsonyak a vámilletékek, egyes esetekben el is törölték azokat. Hasonló a helyzet a mediterrán országokkal és Dél-Afrikával, Chilével és Mexikóval kapcsolatban.

Öt-nyolcszoros különbség

A Világbank illetékesei szerint viszont ez csak manipuláció a számokkal. A fejlődő országok exportőreinek eleve többet kell fizetniük azért, hogy külföldi piacokra juttathassák termékeiket, mint a fejlett országokból származó kereskedőknek. Világbanki adatok szerint ráadásul az iparosodott országok egymás importárujára átlagosan egy százalékos adót vetnek ki, míg a kelet-ázsiai termékek esetében ez 5 százalék, a közel-keleti áruknál 6, a dél-ázsiaiaknál pedig 8 százalék.

Az EU adó-átlaga alacsony, ám szakértők szerint ez elrejti a kiugróan magas illetékeket, amelyeket a fejlődő országok szempontjából kulcsfontosságú - például mezőgazdasági - termékekre szabnak ki.