Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

A bevándorlókon múlhat a svéd euró sorsa

2003.09.10. 10:54
A vasárnapi svéd euróreferendum közeledtével egyre jobban szűkül az egységes európai valuta bevezetését ellenzők és támogatók tábora közötti különbség. Így a 330 ezer bevándorlón múlhat az euró bevezetése.
A vasárnapi svéd euróreferendum közeledtével egyre jobban szűkül az egységes európai valuta bevezetését ellenzők és támogatók tábora közötti különbség. A dolgok jelenlegi állása szerint könnyen meglehet, hogy a svéd korona sorsát a bevándorlók döntik el, akiknek nagy része nem is tud arról, hogy Svédországban népszavazásra készülnek.

A szavazati joggal rendelkező hétmillió svéd állampolgár közül mintegy 330 ezer más nemzetiségű (és közülük csak minden második született az unió területén). Az ő meggyőzésük rendkívüli jelentőséget kapott, ugyanis az euró ellenzőinek és híveinek táborát jelenleg már csupán 300 ezer szavazat választja el egymástól.

A bevándorlók körében népszerűbb az euró

A felmérések szerint a bevándorlók az euró bevezetését támogatják, főként azért, mert nem kötődnek érzelmileg a svéd koronához úgy, mint a született svédek. Egy friss TEMO-felmérés szerint a bevándorlók körében mintegy tíz százalékkal magasabb az euró támogatottsága, mint a született svédek körében, ám a felmérés azt is kiderítette, hogy a betelepültek jelentős része nincs tudatában annak, hogy szavazati joggal rendelkezik.

Stockholm egyik külvárosában, ahol a lakosok 75 százaléka nem svédországi születésű, a megkérdezettek 30 százalékának még arról sem volt tudomása, hogy Svédországban vasárnap referendum lesz.

A legfontosabb hadszíntér

A kialakult helyzetben a kampányolók természetesen mindent elkövetnek a bevándorlók szavazatainak elhódításáért. Az euróellenes Zöld Párt svéd, angol, arab, kurd, perzsa, szerbhorvát és török nyelven nyomtatott ki tájékoztató szórólapokat. Mi több, megalakították a Bevándorlók az euró ellen elnevezésű szervezetet, amely tizenkét nyelven - többek között szomáliai és bosnyák nyelven - közöl információkat.

Bár az euró támogatói is elismerik a bevándorló népesség megnyerésének fontosságát, egyelőre nem hoztak létre hasonló szervezetet.

Ár-érzékenység

A Bevándorlók az euró ellen vezetője, a török születésű Mehmet Kaplan szerint a betelepülteket az euróövezetben élő rokonaik tapasztalatai riasztják el a közös valutától. Az euróövezetben tett látogatásokat követően a svédországi bevándorlók körében fokozódott az euróellenesség, ugyanis az euró bevezetését követő áremelkedések negatív tapasztalatait ismerték meg a rokonoknál.

- Az árak egyre feljebb és feljebb kúsztak az euróövezetben, míg a fizetések megmaradtak a korábbi szinten, így a bevándorlók anyagi helyzete sokkal rosszabbá vált - mondta a szervezet vezetője.

Mehmet Kaplant rokonai arra intették: amennyiben lehetőségük van erre, az eurót állítsák meg az országhatáron.

Ezzel szemben Stockholm legforgalmasabb bevásárló utcájában, az egyik az ajándékbolt tulajdonosa, egy marokkói születésű férfi az EU Observernek elmondta: - Igazán nem érdekel, hogy ügyfeleim milyen pénzzel vásárolnak, a lényeg az, hogy az én üzletemben tegyék. A bolttulajdonos elismerte, nem sokat tud az euró körüli vitáról, a két tábor érveit sem ismeri, és egyelőre nem döntötte el, ő maga hogyan szavaz majd vasárnap.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!