Jolán
2 °C
4 °C

A svéd "nem" kitolja a brit euróreferendum időpontját

2003.09.17. 11:58
Az euró bevezetésének svédországi elutasítása minden valószínűség szerint alaposan kitolja a brit euróreferendum időpontját, amelyet a soron következő általános választásokat megelőzően, 2005-ben vagy 2006-ben terveztek megtartani. Közben Németország azon fáradozik, hogy úgynevezett "kétsebességes" EU-t alakítsanak ki - ebben az eurót elutasító három ország a volt kommunista tömbből érkező új tagországokkal kerülne egy csapatba.
Tony Blair brit miniszterelnök tervei dugába dőltek: a svéd "nem" után minden valószínűség szerint kudarcot szülne egy elhamarkodott, idejekorán megejtett brit euróreferendum. A kormányfő azt remélte, amennyiben a svédek elfogadják az eurót, ez növeli az egységes valuta iránti bizalmat a britek körében, s jelentősen csökkenti a szkeptikusok aggodalmaskodását. A vasárnapi svéd kudarcot követően a brit kormány tagjai úgy gondolják, az Egyesült Királyságban legkorábban csak két évvel a következő választások után lenne értelme euróreferendumot tartani.

A svéd eredmény ismeretében maga Romano Prodi, az Európai Bizottság elnöke is úgy nyilatkozott a BBC-nek, hogy szerinte a közeljövőben az Egyesült Királyság nem fog csatlakozni az euróövezethez.

Az EU-alkotmány is megbukhat

Mint ismeretes, a svédek 56,1 százaléka szavazott az euró ellen, 41,8 százalék mellette, 81,2 százalékos részvételi arány mellett. Európa vezető hatalmai már a népszavazást megelőzően figyelmeztették Svédországot: az euró elutasításának maga a skandináv ország lesz a vesztese, ráadásul szertefoszlanak azok a remények, hogy az EU tagországait valaha is egységesíteni lehetne a közös európai valuta által.

Újabban a közeljövőben véglegesítésre kerülő új uniós alkotmány sorsával kapcsolatosan is aggodalmak fogalmazódnak meg. 2004-ben a tagországok lakossága népszavazás keretében foglal állást az új alkotmányról, s uniós körökben most amiatt aggódnak, hogy a szavazók esetleg "nem eléggé felkészültek" a mély európai integráció támogatására, ezért elutasíthatják az egységes alkotmányt.

Belső kör, külső kör

A kialakult helyzet alkalmas arra, hogy néhány vezető európai hatalom újrapozícionálja helyzetét, más szerepet adva az eddigi uniós összefogásnak is. A hét elején Németország egyértelműen kinyilvánította abbéli szándékát, hogy kemény nyomást gyakoroljon az úgynevezett "kétsebességes" - gazdasági és védelmi ügyekkel kapcsolatos - Európa kiépítésére.

A jelek szerint Joschka Fischer német külügyminiszter javaslatát Franciaország, Belgium és Luxemburg is támogatja. A német koncepció szerint az olyan országok, mint az euróövezeten kívül maradó, az egységes védelmi kezdeményezésekkel szemben szkeptikus Nagy Britannia, Dánia és Svédország egy "külső kör" tagjai lehetnének, a volt kommunista tömb EU-

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?