Szilárda
-4 °C
2 °C

Szakemberhiány a flamand egyetemeken

2003.09.24. 12:11
Súlyos a szakemberhiány a flandriai tudományegyetemeken, a szakképzett kutatók ugyanis főként az iparban vagy az Egyesült Államokban vállalnak munkát. Belgium a kelet-európai kutatók inváziójában bízik.
Egyre nagyobb gondot jelent a flamand egyetemek számára, hogy immár több éve képtelenek elegendő embert találni a kutatási részlegek üres helyeinek betöltésére. Ugyanez a helyzet a Belgiummal szomszédos országokban is.

A belga kutatók a tudományos munka helyett az ipari ágazatot választják, vagy a jobb körülményeket kínáló Egyesült Államokban vállalnak munkát. Mi több, az elmúlt évtizedben a tudományos szakokon meredeken és folyamatosan csökken a jelentkezők száma.

Elcsábított elcsábítottak

Jelenleg a belga egyetemek számára a kelet-európai országok kutatóinak átcsábítása tűnik a lehető legjobb megoldásnak. A Lőweni Katolikus Egyetem például nem kevesebb, mint 121 kelet-európai kutatót foglalkoztat. Azonban ma már ott tartunk, hogy a kelet-európai kutatók többsége jártaságot szerez szakterületén, ledoktorál, majd a belga kutatókhoz hasonlóan az USA-ba teszi át székhelyét vagy visszatér szülőhazájába.

Vendégtudósnak könnyebb feltételeket

Az egyetemek kifogásolják, hogy igen nehézkes és bonyolult az az eljárás, amelynek során adott kutatási területen állandó munkát tudnak kínálni a "vendégtudósoknak". Ugyancsak felpanaszolják, hogy az állam nem támogatja kellőképpen a tudományos kutatást, aminek következtében a flamand egyetemek még gazdasági versenyképességüket is elveszíthetik, különösen a tízek jövő évi csatlakozása után.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!