Gerzson
-3 °C
2 °C

Bírság drágítás miatt

2004.01.20. 09:33
Precedensértékű ítélet született Olaszországban: bírság kifizetésére kötelezte a bíróság azt az olasz kávézót, amely az euróra való áttéréskor felfelé kerekítette árait.
Az euróövezetben élő sorstársaikhoz hasonlóan az olaszok körében is felháborodást váltott ki, hogy a kereskedők kapva kaptak az alkalmon, és az új pénznem bevezetését drágításra használták fel. Egy Róma közelében működő kávézó tulajdonosát most arra ítélték, hogy pótlólag fizessen vissza 23 cent kártérítést mindazoknak, akiknek egy euróért adta el a korábban 77 centnek megfelelő összegért kínált kávét.

A Codacons fogyasztóvédelmi csoport szerint várható, hogy a precedensértékű döntés után milliószám jelentkeznek azok a fogyasztók, akik megőrizték számlájukat.

Könnyebb könyvelni

A kávézó fellebbezésre készülő tulajdonosa azt állítja, főként a kerek árak népszerűsége miatt drágított, ám elismerte: így egyszerűbb a könyvelés is. Korábban az érintett bárban egy csésze kávéért 1500 olasz lírát kértek, ez 77 centnek felel meg. Az ilyen mértékű "felkerekítés" törvényellenes az euróövezetben - mondta ki a bíróság.

A fogyasztók eddig is sokszor tiltakoztak a kereskedők árdrágítása miatt, a legkeményebben Olaszországban léptek fel. Itt és Görögországban bojkottot is szerveztek az úgynevezett eurófláció ellen tiltakozva. Hasonlóan erős euróellenes mozgalmak alakultak ki Németországban és Hollandiában is.