Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Brit és svéd népszavazás az euróról 2003 tavaszán?

2002.04.24. 11:40
A brit szakszervezetek szövetségének főtitkára szerint Tony Blair kormányfő jövő tavaszra tervezi az euró bevezetéséről szóló népszavazást. Göran Persson svéd kormányfő is ugyanezt az időpontot tartja alkalmasnak az euróról döntő referendum megrendezésére.
Számos jel arra mutat, hogy a brit kormány jövő tavasszal szándékozik megrendezni az euró bevezetéséről szóló népszavazást - állította a szakszervezeti vezér az E!Sharp magazinnak adott interjújában. John Monks szavai azért bírnak jelentős súllyal, mert közismerten szoros kapcsolatot ápol a Downing Streettel. Monks szerint a szakszervezetek támogatni fogják az euró bevezetését célzó kampányt, ha a kormány döntést hoz a népszavazás megrendezéséről.

Hamarabb, hogy gyorsabban

Gordon Brown
Mint ismert, a brit pénzügyminisztérium jövő nyárra ígéri, hogy értékeli az euró bevezetésének feltételéül támasztott gazdasági kritériumok teljesülését. Ezen értékelés alapján dönt a kormány a népszavazás megrendezéséről. Bár Gordon Brown pénzügyminiszter inkább a következő választás utánra szeretné kitolni a referendum időpontját, a The Timesnak nyilatkozó minisztériumi források szerint a gazdasági kritériumok értékelése a jövő nyári határidő előtt is megtörténhet, ami utat nyithat a 2003. tavaszi népszavazás előtt.

Egyeztetett időpont lesz?

A B.T. című dán lap szerint Tony Blairhez hasonlóan a svéd miniszterelnök is azt szeretné, ha országa jövő tavasszal rendezné meg az euró bevezetéséről szóló népszavazást. A két kormányfő már a 2000. szeptemberi dán euró-népszavazás előtt megegyezett abban, hogy egyeztetni fogják a népszavazások megrendezését, azonban az elutasító eredményt hozó dán referendum akkor félretette a kérdést.

Addig, amíg az EU még népszerű

A dán lap szerint Blair és Persson még azelőtt szeretné megkapni a polgároktól az euró bevezetéséhez szükséges felhatalmazást, hogy az EU jövőjéről tanácskozó Konvent döntései esteleg népszerűtlenebbé tennék az Uniót országukban. Az eurót nem használó harmadik EU-tagállam, Dánia pedig valószínűleg megvárja a svéd referendum eredményét, és csak akkor viszi harmadszorra is népszavazás elé az euró ügyét, ha a svédek már az eurózónához való csatlakozás mellett döntenek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!