Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

Bulgária is megelőzheti Magyarországot

2006.05.11. 16:05
Igen súlyosnak látja a magyar államháztartás helyzetét Joaquín Almunia, az Európai Unió pénzügyi biztosa. Hazánk legkorábban 2012-ben csatlakozhat az eurózónához - ebben megegyezik a Reuters és az osztrák BA-CA ma közreadott elemzése is. Előfordulhat, hogy Bulgária is megelőzi Magyarországot.

A magas államháztartási hiány miatt Magyarország és Lengyelország 2012 előtt valószínűleg nem fogja bevezetni az eurót, a többi új EU-tagországban a magas infláció, illetve a belpolitikai kockázatok késleltethetik a bevezetést - állítják a Reuters által megkérdezett elemzők.

A magyar hatóságok tudatában vannak

A magyar államháztartás hiányát igen súlyosnak látja Joaquin Almunia, az Európai Unió pénzügyi biztosa is, aki csütörtökön a Linzben tartott eurókonferencián arról is szólt, hogy a költségvetési konszolidálását várja az új magyar kormánytól. A deficithelyzet tovább súlyosbodik, ha nem hoznak semmilyen komoly intézkedést az államháztartás rendbetételére, mondta, de megjegyezte, hogy a magyar hatóságok tudatában vannak a helyzet komolyságának, és reményei szerint képesek lesznek olyan stratégiát vázolni középtávra, amely hitelt érdemlő és hatékony. "Várom, hogy az új kormány meghatározza hivatalos programját" - tette hozzá Almunia. A kormánytól függ az államháztartási hiány csökkentése a GDP 3 százaléka alá 2008-tól, mondta az európai biztos.

A Reuters által május 8-10. között 40 elemző körében elvégzett felmérés szerint az EU-hoz újonnan csatlakozott 10 ország közül a három legnagyobb, Csehország, Magyarország és Lengyelország van a legtávolabb a közös pénz bevezetésétől. Csehország a terveknek megfelelően 2010-ben, az ugyancsak a 2010-es csatlakozást megcélzó Magyarország 2012-ben lehet az euró övezet tagja, s ugyanezt a dátumot valószínűsítik az elemzők Lengyelország esetében is, ahol egyelőre még nincs céldátum.

Hárman lemaradnak

Az elemzők arra számítanak, hogy Szlovénia 2007. január 1-jén az euró övezet tizenharmadik tagja lesz. Litvánia és Észtország számára a magas infláció miatt 2008-as csatlakozást valószínűsítenek a korábban várt 2007 helyett. Ugyanez vonatkozik Lettországra is, ahol az elemzők szerint 2009-ben válik hivatalos fizetőeszközzé az euró. Málta és Ciprus a terveknek megfelelően 2008-ban csatlakozik az euró övezethez, Szlovákia számára a 2009 reálisnak tűnik az elemzők szerint. Szlovákiában és Csehországban a küszöbön álló, júniusban tartandó parlamenti választások befolyásolhatják az euró bevezetés menetét, Lengyelország esetében némely elemző úgy véli, hogy az új kormány lassíthatja a reformokat.

Az elemzők emlékeztetnek arra, hogy a többiekkel ellentétben a cseheknek, lengyeleknek és magyaroknak még rögzíteniük kell valutáikat az ERM-II rendszerében, majd legalább két évet kell eltölteniük ott. Magyarországgal kapcsolatban a tetemes államháztartási hiányt emelik ki az elemzők, megállapítván: tavaly Magyarország és Málta kivételével valamennyi új tagország az EU által megkövetelt szint, a GDP 3 százaléka alá szorította az államháztartás hiányát, miközben Magyarországon 6,1 százalékra nőtt a hiány a 2004. évi 5,4 százalékról. A kölni Oppenheim Research elemzője úgy véli, hogy Magyarországon ebben az évtizedben már nem sikerül 3 százalék alá vinni a hiányt.

Bulgária is előzhet

Az Európai Unióhoz várhatóan 2007-ben csatlakozó Bulgáriában már 2010-ben bevezethetik az eurót - ez már az osztrák Bank Austria Creditanstalt (BA-CA) becslése. Ezzel a balkáni ország megelőzné Csehországot, Magyarországot és Lengyelországot. A csütörtökön közzétett elemzés szerint Románia és Horvátország is már 2012-ben csatlakozhat az euró övezethez.

A BA-CA elemzőinek nincs kétségük afelől, hogy Szlovéniában az euró 2007. január 1-jén hivatalos fizetőeszközzé válik, Litvánia csatlakozási kilátásai azonban az infláció miatt szerintük is bizonytalanok. Ugyanakkor Csehország, Magyarország és Lengyelország ebben az évtizedben már nem fogja bevezetni az eurót - véli a BA-CA vezető közgazdásza. Marianne Krager úgy látja, 2012 a lehetséges csatlakozási dátum Magyarországon és Lengyelországban, Csehországban pedig egy évvel korábban várható az euró bevezetése.