Aliz
6 °C
14 °C

Elhalasztják a brit euró-népszavazást?

2002.07.04. 12:19
Elképzelhető, hogy Tony Blair brit miniszterelnök későbbre halasztja az euró bevezetéséről tartandó népszavazást. A kormányfőhöz közeli források szerint lehetséges az a forgatókönyv, miszerint pár hónappal a következő, 2005-ös nyári parlamenti választást követően tartják meg az népszavazást, mivel az több szempontból is kedvezőbb lenne egy jövő évi referendumhoz képest.
Gordon Brown pénzügyminiszternek az eredetei menetrend szerint jövő júniusig kell megvizsgálnia, hogy az euró bevezetésének feltételéül támasztott kritériumokat teljesítette-e a brit gazdaság, bár elképzelhető, hogy már a következő hónapokban előáll az értékeléssel. A népszavazás kiírására pedig akkor kerül sor, ha a londoni kormány az értékelés alapján felkészültnek tartja Nagy-Britanniát az eurózónához történő csatlakozásra.

Blair csak biztosra megy

Közismert, hogy a pénzügyminiszter jóval szkeptikusabb kormányfőjénél az ebben a ciklusban tartandó referendummal kapcsolatban. Ez jelentősen csökkentené egy közeli népszavazás sikerét, így nem zárható ki, hogy a referendumot a következő parlamenti ciklusban rendezik meg. A kormányfőhöz közeli források szerint Blair csak akkor viszi népszavazás elé az euró ügyét, ha biztos annak megnyerésében. Eltökélt szándéka ugyanis, hogy Nagy-Britanniát az eurózónába vigye, amit miniszterelnökségének megkoronázásának tekintene - írja a The Times.

Mindenkinek jó a 2005-ös dátum

A következő ciklus elején tartandó népszavazás megfelelne a kormányzó Munkáspártnak, ugyanis az európai ügyek ismét a választási kampány témájává válnának, ami nem kedvezett a konzervatívoknak az utóbbi két választáson.

Az európárti mozgalom is elismeri, hogy 2005-ben jóval könnyebben nyerhető meg a népszavazás, mint a közeljövőben. Emellett Brown további politikai ambícióinak is kedvező lenne egy későbbi sikeres népszavazás, amely után reményei szerint Blairt követheti a miniszterelnöki poszton.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?